Den modlitby a postu za misionářské mučedníky: Zamilovat se a žít

24.3.2020 

Salvador. Před čtyřiceti lety byl v San Salvadoru zavražděn arcibiskup Óscar Arnulfo Romero a před osmadvaceti lety si toto datum – 24. březen – zvolila Papežská misijní díla za den modliteb a postu na památku misionářů, kteří prolili krev za evangelium. Jejich mučednictví in odium fidei však není pouhou obětí, nýbrž naplněním života za následování Krista.

Mons.Romero, „el santo de America“, se již několik let po smrti stal vzorem církve, která stojí při svém lidu až do nejvyšší oběti. Salvadorská biskupská konference proto na letošek vyhlásila jubilejní rok, který kromě Romera připomíná další národní mučedníky (o. Rutilio Grande a Cosme Spessotto). Vzhledem k nynější pandemii však byla zrušena veškerá veřejná shromáždění a stejně tak se dnešní den modlitby a postu za misionáře mučedníky musí obejít bez vnějších projevů.

Jeho motto „Zamiluj se a žij“ nicméně zaslouží rozjímání a modlitbu. Sděluje totiž poselství o zamilovanosti do evangelia a ochotě opustit veškerý nadbytek, abychom postřehli to podstatné. Příslib života tak není pouze nadějí do budoucnosti, nýbrž především zárukou pro přítomnost, uvádějí Papežská misijní díla.

Přestože koronavirus ochromil rovněž život církve v misiích, pronásledování misionářů neustalo. Neexistuje proti němu očkování a rychle se šíří, říká Alessandro Monteduro, ředitel Papežské nadace Kirche in Not (Pomoc trpící církvi) v Itálii:

„Tři sta tisíc křesťanů žije v zemích, kde zažívají pronásledování, to znamená, že jím trpí každý sedmý křesťan. V jedenadvaceti zemích lze pronásledování označit za extrémní – od Severní Koreje před Eritreu po Nigérii a Burkina Faso, zemi, o níž by ještě nikdo před pár lety nepředpokládal, že se přiřadí do tohoto seznamu. Fundamentalismus a nenávist proti jiným náboženstvím se bohužel stěhuje – v současnosti ze Sýrie a Iráku do západní Afriky, do oblasti tzv. Sahelu, a tedy do Nigeru, Mali, Nigérie, Burkina Faso a anglofonního Kamerunu“.

Uvedl Alessandro Monteduro, který řídí italskou sekci Papežské nadace Kirche in Not.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.