Vatikánské úřady pracují s redukovaným provozem a na dálku

25.3.2020 

Vatikán. S cílem omezit šíření Covid-19 byla činnost vatikánských institucí redukována na minimum a stále více se využívá práce z domova. Doposud byly ve Vatikánu zaznamenány čtyři případy nákazy koronavirem, referuje vatikánské tiskové sdělení.  

Svatý stolec upřesnil směrnice vydané 11. března. Vatikánské tiskové středisko vysvětlilo, že představitelé jednotlivých úřadů byli pověřeni “úkolem zajišťovat nadále základní služby všeobecné církvi za co nejnižší docházky personálu do kanceláří a využívání - nakolik je to možné - práce na dálku, tak aby se omezilo přemísťování zaměstnanců a zároveň byl zajištěn výkon petrinské služby”.

Oficiální nóta informuje také o tom, že “v případě kontaktu zaměstnanců Svatého stolce nebo občanů Městského státu Vatikán s koronavirem, stanovilo Ředitelství pro zdravotnictví a hygienu zvláštní protokol, na jehož základě budou o těchto případech ihned informovány orgány v místě bydliště stejně jako ve Vatikánském státu.”

V odpovědi na dotazy novinářů tiskový mluvčí Svatého stolce Matteo Bruni potvrdil, že “v této chvíli byly ve Vatikánu zaznamenány čtyři případy pozitivních testů na koronavirus. Kromě prvního, o němž byla podána zpráva již dříve, jde o jednoho zaměstnance úřadu pro zásobování a dva zaměstnance Vatikánských muzeí”. “Všechny tyto čtyři osoby byly izolovány preventivně dříve, než se prokázala jejich pozitivita na test, a jejich izolace trvá již déle než 14 dní. V této chvíli jsou v péči italských nemocničních struktur nebo ve svých domovech,” upřesnil Bruni. 

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.