Papež: Stojíme před tajemstvím

25.3.2020 

Vatikán. Při dnešní ranní mši v Domě sv. Marty se papež František modlil za řeholnice, které pečují o nemocné a chudé. Zvláště připomenul Dcery křesťanské lásky sv. Vincence de Paul, které již bezmála sto let ve Vatikánu provozují zdravotnické středisko pro děti z nemajetných rodin.

Liturgie z dnešní slavnosti Zvěstování Páně se opět věřící mohli účastnit ze svých domovů díky přímému přenosu. Svatý otec ji uvedl modlitbou za řeholnice, které riskují život v péči o nemocné, a zejména pak za sestry vincentky:

„O dnešní slavnosti Vtělení Páně jsou zde na mši sestry ze Společnosti dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul, která už 98 let poskytuje zdravotnické služby v Domě sv. Marty. Obnovují své řeholní sliby společně se spolusestrami z celého světa. Chtěl bych obětovat dnešní mši za ně a jejich kongregaci, která stále pracuje pro nemocné a nejchudší, jako zde již 98 let, a také za všechny řeholnice, které v tuto chvíli ošetřují nemocné, přičemž nasazují a vydávají vlastní život.“

V homilii papež František ponechal dostatečný prostor na to, aby mohlo v duši doznít nezměrné tajemství Vtělení. Opětovně přečetl evangelium sv. Lukáše (1,26-38), které nám církev předkládá o dnešní slavnosti:

„Evangelista Lukáš se to mohl dozvědět jedině z Mariina vyprávění. Když tedy nasloucháme jeho slovům, slyšíme Matku Boží, jak vypráví o tomto tajemství. Stojíme před tajemstvím. Možná to nejlepší, co nyní můžeme udělat, je znovu přečíst tento úryvek, a představovat si, že nám ho sděluje Maria. »Anděl k ní vešel a řekl: "Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!" Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce." Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoliv byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova." A anděl od ní odešel«. Je to tajemství.”

Také dnešní ranní bohoslužbu v Domě sv. Marty zakončila adorace Nejsvětější svátosti, duchovní svaté přijímání a závěrečné eucharistické požehnání.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.