Kardinál Comastri: Bolest osvícená vírou může být ozdravným řezem egoismu a banalit

2.4.2020 

Vatikán. Šířící se epidemie, nárůst počtu nakažených a každodenní zprávy o počtu mrtvých zastihly společnost nepřipravenou a vynesly na světlo duchovní prázdnotu mnoha lidí, říká kardinál Angelo Comastri. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas připomíná dnešní 15. výročí smrti Jana Pavla II. v kontextu dnešních dní. 

Vnitřní pokoj a rovnováha, kterou lidé v tomto papeži vnímali, pramenila z vědomí, že životní běh spěje k velikému setkání a obejmutí se svrchovaným štěstím, jímž je Bůh. “Dnes mnozí nevěří, že takový cíl existuje, proto je bolest přivádí k zoufalství, neumějí vidět dál,” podotýká papežský vikář pro Vatikánský stát na okraj dnešních dní poznamenaných u mnohých panickým strachem z epidemie.

“Strach z bolesti má nepochybně každý člověk. Když je však osvícena vírou, stává se z ní ozdravný řez egoismu, banalit a malicherností. A nejen to: my křesťané prožíváme bolest ve společenství s Ukřižovaným Ježíšem, pevně přitisknuti k Němu, vléváme do bolesti Lásku a tak ji proměňujeme v sílu, zpochybňující a přemáhající egoismus přítomný ve světě. Jan Pavel II. byl pravým mistrem  bolesti vykoupené Láskou a proměněné v protilátku na egoismus, ve vykoupení lidského egoismu. To však je možné jedině když otevřeme srdce Ježíši. Jedině s Ním lze pochopit bolest a dát jí hodnotu,” říká kardinál Comastri v rozhovoru, který si v plném znění můžete přečíst ZDE.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.