Dnes je nezbytná tvořivost lásky – papežovo videoposelství ke Svatému týdnu

4.4.2020 

Vatikán. V pátek večer oslovil papež František diváky italské katolické televize TV2000 videoposelstvím u příležitosti blížícího se Svatého týdne:

Drazí přátelé, dobrý večer!

Dnes večer mohu vstoupit do vašich domovů způsobem jiným než obvykle. Dovolíte-li, chtěl bych si v těchto těžkých a bolestných časech s vámi chvíli popovídat. Představuji si vás, jak ve svých rodinách vedete nezvyklý život, abyste se vyhnuli nákaze. Myslím na živost vašich dětí a mladých, kteří nesmějí vycházet, chodit do školy a vést svůj život. Nosím v srdci všechny rodiny, zvláště ty, které mají mezi sebou nemocného anebo prožívají zármutek ze ztráty někoho blízkého v důsledku koronaviru či jiných příčin. V těchto dnech často myslím na osamocené lidi, kteří tyto chvíle snášejí mnohem obtížněji, zejména staré lidi, kteří jsou mi velice drazí.

Nemohu opominout ty, kdo onemocněli koronavirem, hospitalizované lidi. Vím o velkodušnosti těch, kdo se ve zdravotnictví nebo zajišťováním služeb nezbytných pro společnost vystavují nebezpečí této pandemie. Kolik jen hrdinů každý den a každou hodinu! Pamatuji rovněž na ty, kdo jsou v ekonomické tísni a mají starosti kvůli práci a budoucnosti. Myslím také na vězně, k jejichž strádání přistupují obavy o sebe a o jejich drahé před epidemií. Myslím na bezdomovce, kteří nemají žádné útočistě.

Je to chvíle obtížná pro všechny. Pro mnohé ta nejobtížnější. Papež to ví a těmito slovy chce všem vyjádřit svoji blízkost a náklonnost. Snažme se, pokud můžeme, využít tento čas co nejlépe: buďme velkodušní, pomáhejme - třeba i telefonicky nebo na sociálních sítích - těm, kteří se v našem okolí ocitli v nouzi, těm nejvíce osamoceným. Prosme Pána za ty, kdo jsou zkoušeni v Itálii a ve světě. I když jsme izolováni, může tvořivost lásky dosáhnout myšlenkou a duchem daleko. Tvořivost lásky je dnes nezbytná.

Vskutku neobvykle slavíme Svatý týden, který ukazuje a obsahuje poselství evangelia o Boží lásce, jež nezná hranic. I v tichu vašich měst ať zazní velikonoční evangelium. Apoštol Pavel říká: »Umřel za všechny, aby ti, kteří jsou naživu, nežili už sobě, ale pro toho, který za ně umřel a vstal z mrtvých« (2 Kor 5,15). Ve Zmrtvýchvstalém Ježíši život přemohl smrt. Tato velikonoční víra živí naši naději. Chtěl bych ji tento večer s vámi sdílet. Je to naděje lepšího času, kdy se polepšíme a budeme konečně svobodní od zla a této pandemie. Je to naděje, která neklame; není to přelud, je to naděje.

Jedni vedle druhých v lásce a trpělivosti můžeme v těchto dnech připravovat lepší čas. Děkuji, že jste mě přijali k sobě domů. Pohlaďte trpící, děti a staré lidi. Řekněte jim, že papež jim je nablízku a modlí se, aby nás brzy všechny Pán zbavil zla. A vy se, prosím, modlete za mne. Dobrou chuť k večeři. Brzy nashledanou.“

Končí videposelství papeže Františka k nadcházejícímu Svatému týdnu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.