Kostely se v případě potřeby změní v polní nemocnice

4.4.2020 

Brazílie. Největší latinskoamerická země očekává vyvrcholení pandemie koronaviru v tomto měsíci. Místní církev proto zmobilizovala své síly na podporu státního zdravotního systému. Arcidiecéze Campinas staví ve spolupráci s místní katolickou univerzitou polní nemocnici.

Provizorní struktura vzniká společnými silami arcidiecéze a kliniky místní papežské univerzity. Určena bude pro ty, kdo mají podezření z nákazy virem Covid 19.  “Naším záměrem je poskytovat také adekvátní přípravu pro dobrovolníky, kteří se angažují v pomoci,” říká generální vikář z Campinas José Eduardo Meschiatti. Univerzita zároveň připravila sérii videopořadů, audionahrávek a textů, které obyvatelstvo informují o vhodných opatřeních a pomáhají k zachování psychické rovnováhy v době karantény. Materiály připravili studenti lékařských oborů a psychologie.

V severovýchodním brazilském státu Alagoas církev podepsala s místní radnicí dohodu o zřízení dvou útulků pro bezdomovce, jeden pro staré lidi a další pro děti, mládež a dospělé. 

Arcibiskup z Belo Horizonte Walmor Oliverira de Azevedo (současný předseda Brazilské biskupské konference) dokonce městským autoritám navrhl přeměnu některých kostelů v polní nemocnice a centra pro staré, nemocné a chudé. Rovněž část rozestavěné katedrály Belo Horizonte byla vyhrazena na asistenční centrum pro čas pandemie. Podobně se využívá také sportovní centrum Papežské univerzity v Minas Gerais.

Na stránkách arcidiecéze Belo Horizonte předseda konference brazilských biskupů zdůraznil význam solidarity během zdravotní krize a poděkoval všem, kdo se účastní pomoci: “Dojímá mne velkorysost mnoha lidí, zejména těch, kteří sami mají málo. Síla solidarity nám pomůže tuto pandemii překonat.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.