Počítejte se mnou, píše papež neziskovce Mediterranea

14.4.2020 

Itálie. „Děkuji za vše, co děláte. Chtěl bych vám říci, že jsem stále ochoten přiložit ruku k dílu. Počítejte se mnou“. Těmito slovy odpovídá papež František na dopis, který obdržel od italské neziskovky Mediterranea Saving Humans, zaměřené na záchranu migrantů ve vodách Středozemního moře.

Jménem členů a dobrovolníků neziskovky římského biskupa oslovil její vedoucí Luca Casarini, antiglobalizační aktivista, jehož znepokojilo nynější omezení humanitárních akcí ve Středomoří, avšak především zhoršování životních podmínek v libyjských a řeckých migračních táborech, ohrožených koronavirovou nákazou.

„V těchto strašlivých dnech přemýšlím o tom, co děláme na moři a co zakoušíme, když jsme vyznamenáni tím, že můžeme zachránit před smrtí naše migrující bratry a sestry, zatímco svět odvrací tvář na druhou stranu“, píše papeži humanitární aktivista se zřetelem na „pandemii, která nás všechny nutí, abychom počítali se zápasem o život a při své záchraně žádali druhé o pomoc“.

Casarini, který byl obžalován z podpory nelegální migrace, se dále Františkovi svěřuje se svými pocity při záchraně tonoucích: „Jako bychom zachraňovali sami sebe, jako by ve skutečnosti oni bezbranní mužové, ženy a děti zachraňovali nás“.

Papež oceňuje toto upřímné svědectví na rukopisném lístku, který aktivista zveřejnil: „Drahý bratře Luco (Lukáši), děkuji ti za tvůj dopis a za lidské slitování, které zakoušíš při pohledu na tolik bolesti. Děkuji za tvé svědectví, které mi velmi prospívá“, píše František, zasílá velikonoční přání, ujišťuje o modlitbě a žádá o modlitbu za svůj úřad.

Nezisková organizace Mediterranea již od počátku svého působení požádala katolickou církev o námořního kaplana, kterým se stal mladý středoitalský kněz Mattia Ferrari (1993). Posádka její humanitární lodi se pravidelně setkává s různými představiteli církevní hierarchie – od kard. Hollericha, předsedy Komise evropských episkopátů, přes kard. Tagleho, prefekta Kongragace pro evangelizaci národů, po kard. Czerného, sekretáře sekce pro migranty vatikánského Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji.

Loni v prosinci dal papež František u vchodu do Apoštolského paláce umístit kříž vytvořený z mořské vody, na nějž zavěsil záchrannou vestu jako symbol mnoha bezejmenných migrantů, kteří utonuli ve Středozemním moři. Oba tyto předměty mu darovala právě nezisková organizace Mediterranea. „Rozhodl jsem, že Ukřižovaným na tomto kříži bude tato záchranná vesta, která nám připomíná, že máme mít otevřené srdce i oči a uvědomit si, že záchrana každého lidského života je nevyhnutelným závazkem a morální povinností, spojující věřící i nevěřící“, řekl tehdy František.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.