Zemřel první apoštolský vikář pro severní Arábii

15.4.2020 

Itálie. Odešel misionář a biskup, který svůj život zasvětil službě křesťanským menšinám v Egyptě, Súdánu a Kuvajtu. Italský rodák, mons. Camillo Ballin, první apoštolský vikář pro severní Arábii, se před měsícem vrátil do Říma, aby se léčil s onkologickým onemocněním. Podlehl mu ve věku 76 let minulou neděli, o slavnosti Zmrtvýchvstání Páně.

Camillo Ballin se narodil 24.6.1944 v padovském okrese, vstoupil do semináře ve městě Vicenza a roku 1963 přešel do noviciátu misionářů Srdce Ježíšova, kongregace založené sv. Danielem Combonim. Věčné sliby složil 9. září 1968 a o rok později přijal kněžské svěcení. Jako mladý kněz, v roce 1970, přijel do Libanonu a Sýrie, aby studoval arabštinu. S tímto jazykem a jeho kulturou se seznámil natolik dobře, že se na počátku nového tisíciletí stal ředitelem Dar Comboni for Arabic Studies, institutu, který v Káhiře vyučuje arabštinu pro pastorační pracovníky, ale též diplomaty a ostatní zájemce. V Egyptě rovněž působil na teologickém institutu.

V roce 2005 přijal biskupské svěcení a byl jmenován apoštolským vikářem v Kuvajtu, roku 2011 mu Benedikt XVI. svěřil pastoraci katolických společenství v Bahrajnu, Kuvajtu, Kataru a Saúdské Arábii jako prvnímu apoštolskému vikáři pro tuto oblast. Po patnáct let tak sloužil pestrému společenství téměř dvou a půl milionu věřících, složených většinou z indických a filipínských emigrantů.

V arabských zemích biskup Ballin strávil bezmála padesát let. Kromě Egypta a Severní Arábie byl významnou kapitolou v jeho životě rovněž desetiletý pobyt v Súdánu, na jehož církev se zaměřil v doktorské práci. Popsal v ní uchování víry v tamních židovských a křesťanských společenstvích v letech 1881-1889, za Mahdího říše.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.