Digitální vydání listu Osservatore Romano se setkává s vstřícným přijetím

22.4.2020 

Vatikán. Internetová edice vatikánského deníku Osservatore Romano je poměrně dobře využívána, což potvrzuje počet přístupů na webové stránky, uvedl jeho šéfredaktor Andrea Monda pro list Süddeutsche Zeiutung . Tisk deníku Svatého stolce se kvůli pandemii zastavil v březnu, ačkoli deset každodenních výtisků se nadále doručuje papeži Františkovi, emeritnímu papeži Benediktovi XVI. a několika dalším vysokým představitelům římské kurie.

„Chtěli jsme v každém případě znásobit naši viditelnost na sociálních sítích a současná situace to jen urychlila“, sdělil šéfredaktor. Kromě každodenního digitálního vydání v italštině a týdeníků v několika jazycích začala redakce v newsletteru upozorňovat na aktuální novinky. „Reakce některých čtenářů byly poněkud emotivní a nechyběly stížnosti“, nezastírá Monda. „Nesmíme zapomínat, že nás – jako mnohé tištěné deníky – čtou lidé určitého věku, kterým digitální edice působí potíže“.

Podle nynějšího šéfredaktora vatikánského listu, založeného roku 1861, se jeho tisk v dějinách přerušil již dvakrát. V roce 1870, za sjednocování Itálie, nevycházel jeden týden, když královské vojsko dobylo Řím a vyhnalo papeže. „Podruhé to bylo v roce 1919, kdy se Osservatore ještě netiskl ve Vatikánu. Tehdy byla na vině měsíční stávka tiskařů“, vysvětluje Monda. Během obou světových válek nicméně noviny Svatého stolce vycházely bez přerušení.

 

 

 

 

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.