Seewald: Benedikt XVI. přečetl z nové biografie jen pár kapitol

4.5.2020 

Německo. Souběžně v několika jazycích dnes vyšel nový životopis emeritního papeže. Autorem objemného svazku (1184 stran), nazvaného “Benedikt XVI. – život ” (Benedikt XVI. – Ein Leben, Droemer Knaur) je bavorský vatikanista Peter Seewald, který před zveřejněním díla poskytl rozhovor poslednímu číslu německého katolického týdeníku Die Tagespost (30.4.).

Odpovídá mimo jiné na otázku, zda si již Benedikt XVI. přečetl tuto knihu, z níž různá katolická média (Tagespost, Lifesitenews) přetiskla ukázky.

“Emeritnímu papeži jsem předem ukázal pár kapitol, aby si o knize mohl udělat představu. Líbila se mu zejména část, kde se mluví o encyklice "Mit brennender Sorge" z roku 1937. »Je to vzorný příklad důkladně podané informace o dobové situaci«, napsal mi ve své reakci, »o tom, jak vstoupila do mého života, a konečně je tato kapitola také vyčerpávající výpovědí o pronásledované církvi«. Nemohu říci, zda se mu zamlouvaly všechny kapitoly. Životopis přece nemá být zpravodajstvím z panovnického dvora”,

soudí autor nové biografické knihy o emeritním papeži pro německý katolický týdeník. Benedikt XVI. obdržel Seewaldovo dílo jako dárek k 93. narozeninám. Dodejme, že tento publicista v minulosti zveřejnil čtyři knižní rozhovory s Josephem Ratzingerem/Benediktem XVI., z nichž poslední vyšel již po Benediktově abdikaci pod titulem “Poslední hovory” (Letzte Gespräche, 2016). Dosavadní nejobsáhlejší Ratzingerův životopis pochází z pera italského novináře a teologa Elia Guerriera, šéfredaktora italské edice teologického časopisu Communio (Elio Guerriero “Servitore di Dio e dell’umanità”, Mondadori, 552 stran).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.