Poutě do Svaté země a pandemie

4.5.2020 

Jeruzalém. Pandemické restrikce se nutně projeví také na poutích do Svaté země. Zákazy shromažďování, normy pro minimální vzdálenost mezi lidmi a další zdravotní opatření vedou k drastickým zásahům do plánů těch, kdo se snaží zachránit alespoň částečně poutnický provoz ve Svaté zemi.

V blízké budoucnosti budou muset velké mše a velké zástupy ustoupit malým skupinám poutníkům, které se mezi sebou nebudou setkávat. “Budeme muset zorganizovat vnitřní prostory svatých míst zcela novým způsobem,” říká bratr Sergio Galdi D’Aragona, generální komisař pro Svatou zemi. “Poutní místa a baziliky jsou velmi rozlehlé, takže by mohly pojmout skupiny až o sedmdesáti lidech,” říká s odkazem na Nazaret, Jeruzalém či horu Tábor. 

Také spojení se zbytkem světa bude ovlivněno sanitárními normami. Lidé budou muset zachovat bezpečné vzdálenosti, skupiny přepravované v letadlech budou menší, a proto lze očekávat, že přibude letů, dodává bratr Galdi D’Aragona. “Svatá země má univerzální povolání. Jeruzalém je srdcem křesťanství, ale také svatým městem dalších monoteistických náboženstvím. Všichni věřící hledí k Jeruzalému. Jako řeholníci z Kustodie Svaté země uděláme všechno proto, aby každý člověk mohl vykonat svou “životní pouť”.”

Pandemické restrikce zasáhly Svatou zemi ve chvíli, kdy byl turistický a poutnický ruch na vzestupu. Jen křesťanských poutníků přijelo v loňském roce 630 tisíc. “Měli jsme zajednané zájezdy až do letošních vánoc, ale virus všechno zastavil. Nezbývá nám než hledat nové cesty,” říká pro Vatikánský rozhlas italský františkán z Kustódie Svaté země.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.