Vraťme se ke sv. Augustinovi, učí nás stavět na troskách

7.5.2020 

Alžírsko. V době epidemie, kdy objevujeme, jak křehký je náš svět, se znovu ukazuje aktuálnost úvah svatého Augustina, který se zamýšlel nad rolí a budoucnost křesťanů ve chvíli, kdy pod nájezdy barbarů upadal starověký svět. Upozorňuje na to biskup Nicolas Lhernould, který zastává pastýřskou službu ve stejných místech, jako kdysi sv. Augustin.

Jak říká alžírský biskup, obyvatelé této země těžce nesou restrikce nařízené vládou kvůli epidemii. Udržování živých vztahů s rodinou a sousedy, zejména v době právě probíhajícího Ramadánu, je v této kultuře velmi důležité. Křesťané jsou naopak zvyklí na život v malých skupinách. Moji věřící tedy zvládají novou situaci dost dobře. Ani ne tak díky internetu, jako spíš díky modlitbě, která nás soustředí k tomu, co je podstatné, a dovoluje nám vytrvat v jednotě, říká biskup Lhernould. A dodává, že skutečným pokladem je v těchto dnech duchovní dědictví sv. Augustina:

“Na konci svého života Augustin viděl, že invaze barbarů obrátila jeho svět v trosky. Když Augustin umíral, Vandalové dobývali Hipponu. O několik let později dobyli také Kartágo, dnešní Tunis. Augustin byl také svědkem dobytí Říma Vizigóty. Proto na konci svého života mnoho přemýšlel o pomíjivosti světa a zároveň povzbuzoval křesťany k vytrvalosti v naději, k tomu, aby nadcházející změny nepřijímali netečně, ale aktivně se v nich účastnili, nikoli ovšem na politické úrovni, o to mu nešlo. Zajímalo ho spíše to, v čem spočívá novost Božího království, novost blahoslavenství, v kontextu úpadku starověkého světa. Dnes vidíme, že se v důsledku epidemie mění podoba tohoto světa. A proto bychom se také my měli zamyslet nejen nad tím, jak obnovit minulý svět, ale jak utvářet nové formy tohoto světa s ohledem na to, co ukázala tato pandemie, totiž omezenost našeho světa, jeho slabosti a křehkosti.”

Říká pro Vatikánský rozhlas biskup alžírské Konstantiny Nicolas Lhernould, který je v této chvíli - ve svých pětačtyřiceti letech  - nejmladším francouzským biskupem. (Vysvěcen byl letos 8. února v tuniské katedrále, viz foto)

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.