Beatifikaci nelze nahradit virtuálním obřadem, říká prefekt Kongregace pro svatořečení

8.5.2020 

Vatikán. „Beatifikace začíná v Božím lidu, nelze ji streamovat“. Těmito slovy komentuje kardinál Angelo Becciu, prefekt Kongregace pro svatořečení, odklad pěti beatifikačních liturgií, které se měly slavit v příštích dvou měsících. Vatikánský kardinál nevyloučil ani další změny termínů.

„Vzhledem k pokračující pandemii a nezbytným bezpečnostním opatřením, která je třeba dodržovat při náboženských obřadech předpokládajících účast četných věřících, a na vlastní žádost biskupů, se odkládají na neurčito beatifikace, plánované na budoucí měsíce“, informuje tiskové prohlášení vatikánské kongregace. Konkrétně se tedy (v chronologickém pořadí) pozdrží beatifikace dvou italských řeholnic (sestry Lucie od P.M. Neposkvrněné a Matky Marie Luisy od Nejsvětější Svátosti), španělských mučedníků o. Cayetana Giméneze Martìna a patnácti druhů, polského primase, kard. Stefana Wyszyńského, a italské laičky Sandry Sabattiniové. 

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kard. Becciu sdělil, že se jedná o “protrpěné rozhodnutí, a to zejména ze strany místních církevních společenství, která připravovala velký lidový svátek. Je nicméně obtížné pomýšlet na streamingovou adaptaci beatifikační liturgie, která by byla skutečně nouzovým řešením”, poznamenává prefekt vatikánské kongregace. “Proces beatifikace totiž začíná v lidu, který provolává a dosvědčuje pověst svatosti daného kandidáta, totiž všeobecné mínění lidí, podle něhož se život nového blahoslaveného vyznačoval bohatstvím křesťanských ctností, apoštolskou plodností a smrtí, podávající povzbudivý příklad.”

“Když se v církvi slaví blahořečení”, pokračuje kardinál Becciu, “účastní se ho tisíce lidí, což vyžaduje pečlivou přípravu, a to především duchovní, zaměřenou na postavu nového blahoslaveného či mučedníka”. Něco takového je samozřejmě velice složité za nynější situace, která vyžaduje izolaci a fyzický odstup. “Svatý stolec proto sdílí názor biskupů a v tuto chvíli odkládá příštích pět beatifikací, ovšem nevylučuje, že v souvislosti s pandemií a nařízeními, která se k ní vážou, se změní rovněž další termíny.”

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.