Farizejská obsese s mesiášským komplexem

10.5.2020 

Farizejská obsese, která se snažila obsáhnout náboženský život svévolnou produkcí předpisů, které Boží Zákon obcházely a zneplatňovaly (Mk 7,8-13), během staletí nejen nezmizela, ale postupně ještě více zdegenerovala, takže se už neprojevuje na poli výhradně náboženském, nýbrž poslední dvě století především na tom světském, ba politickém, v měřítku národním i mezinárodním.

Spolu s takzvanou pandemií nabyla poprvé v dějinách globální dimenze, která nepostrádá příchuť mesiášského komplexu, jímž zdá se trpí nadnárodní elity. Rádoby vědecká opatření, jejichž přepjatost působí jako vypovězení války nejenom viru, který se globálně naprosto zničehonic přemnožil a zarputile každého napadá, ale patrně i samotné tělesné smrti. Značná míra hypotetičnosti důvodů preventivních restrikcí žádá po lidské duši víru, na kterou má nárok pouze Bůh, Dárce života.

Do jaké míry ovšem tyto elity věří v předpisy, které prosazují, výmluvně nedávno prokázal Neil Ferguson. Tento profesor statistiky, nikoli lékař, porušil dvakrát jím prosazovaný lockdown a byl nucen vzdát se postu ve Vědecké radě krizového štábu Spojeného království (Scienfitic Advisory Group for Emergency - SAGE), jak o tom referovala anglická média (viz ZDE), u nás pouze Blesk (ZDE).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.