Arcibiskup Paglia o nové teologii rodiny v Institutu Jana Pavla II.

16.5.2020 

Vatikán. V den atentátu, 13. května 1981, Jan Pavel II. založil Institut pro studium manželství a rodiny, který nese jeho jméno. Téhož dne o devětatřicet let později velký kancléř této instituce, arcibiskup Vincenzo Paglia, představil studijní program nového Papežského teologického institutu Jana Pavla II. pro vědy o manželství a rodině. Znamená to konkrétní začátek po reformě Institutu, téměř tři roky od vydání motu proprio Summae familiae cura, jímž papež František rozšířil oblast zájmu tohoto teologického učiliště, “jak vzhledem k novým dimenzím jeho pastorační úlohy a církevního poslání, tak s poukazem na rozvoj společenských věd a antropologické kultury”.

Nový studijní program odpovídá právě těmto cílům, vysvětluje v rozhovoru pro list Avvenire (14.5.2020) mons. Paglia. Na seznamu nabízených kurzů se objevily semináře o “spravedlnosti v citovém životě”, “zdravotním postižení”, “ochraně nezletilých”, “hledání otce”, které zrcadlí konkrétní, vtělený model rodiny, s jejími světlými a stinnými stránkami. “Musíme považovat konkrétní rodinné příběhy za ušlechtilou látku teologie, zabývající se lidskou láskou, oné teologie, která stojí nohama na zemi a o níž mluví Amoris laetitia. Teologie, která velmi správně odkryla ustavující povahu plodné a intimní lásky lidského páru a její schopnosti odkazovat ke christologické a trinitární hloubce tajemné Boží lásky, zůstala rozhodně ochuzena o pohled na složitost rodinných vztahů. Tuto mezeru je nutno zaplnit”, zdůrazňuje kancléř papežského institutu.

Jak dále podotýká, objev antropologického a ekleziálního bohatství manželské lásky vedl k určité idealizaci manželství. Nyní je proto zapotřebí rozvinout teologickou reflexi, která by byla vnímavá rovněž k bolestné normalitě tohoto lidského stavu a za patřičného rozlišování zachytila složitost života, aniž by ji redukovala výlučně na morální rovinu, pokračuje arcibiskup Paglia: “Musíme být schopni podporovat rodiny vhodnými slovy a postoji. Trvalá absence patřičného křesťanského a lidsky citlivého slovníku při doprovázení lidské křehkosti působí vážné škody. Naše formace se zaměřuje na překonání této bariéry. Různé kurzy se věnují hlubšímu studiu exhortace Amoris laetitia a zvláště jeden pak hojně diskutované osmé kapitole”.

Kromě tradiční nabídky magisterského a doktorandského studia reformovaný Institut Jana Pavla II. nabízí roční kurz pro odborníky ve vědách o manželství a rodině. Podle italského arcibiskupa je určen zejména laikům, kteří již mají vysokoškolský diplom z příbuzných oborů (psychologie, lékařství, sociologie, práva či filosofie) a chtějí si doplnit kvalifikaci pro službu v církevních institucích nebo profesionální praxi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.