Vatikánská tisková konference o pandemii a církvi

16.5.2020 

Vatikán. “Pandemie Covid-19 začala jako zdravotní problém, avšak drasticky se dotkla hospodářství, zaměstnanosti, životního stylu, potravinové bezpečnosti, primární role umělé inteligence a internetové bezpečnosti, politiky, výkonu vlády a jejích strategií, výzkumu a patentů” - konstatoval kardinál Peter Turkson v úvodu konference na téma koronavirové krize a církve, která byla dnes streamovaná z tiskového střediska Svatého stolce.

“Papež František nás při jednom z našich posledních setkání požádal, abychom připravili budoucnost, nikoli připravili se na budoucnost, chce ji připravit, anticipovat ji,” zdůraznil předseda vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj v souvislosti s novou “Vatikánskou komisí Covid-19”, pracující v součinnosti s Caritas Internationalis, druhou sekcí státního sekretariátu a dalšími orgány Svatého stolce.

800 milionů lidí na světě chronicky trpí hladem, připomněl údaje FAO otec Augusto Zampini-Davies a společensko-ekonomické důsledky pandemie se na situaci podepíší katastroficky. 370 milionů dětí ohrožuje ztráta dotovaných školních obědů, jež jsou zpravidla jedinou pravidelnou potravou, kterou dostávají. Připomíná také, že hlad povede k nejistotě a nárůstu násilí.

O konkrétních projektech probíhajících v rámci papežské nadace Caritas Internationalis informoval její generální sekretář Aloysius John. Jak uvedl, nadace obdržela 32 projektů, z nichž 14 již bylo schváleno a financováno. K dalším se přistoupí, jakmile budou získány další prostředky, uvedl. “Prostřednictvím zvláštního fondu pro koronavirovou krizi (Covid-19 Response Fund) tato konfederace katolických charit pomáhá více než 7,8 milionů lidí ve 14 zemích, včetně Ekvádoru, Indie, Palestiny, Bangladéše, Libanonu a Burkina Faso, “ konstatoval dále. Jednotlivé národní charity a lokální partneři pomáhají prostřednictvím téměř dvou milionů dárců sponzorujících programy v celkové výši 9 milionů euro v různých částech světa. Caritas Internationalis, v odpovědi na výzvu Svatého otce k co nejrychlejší reakci na současnou krizi, pomáhá již nyní téměř 10 milionům lidí.

Bohužel pomoc naléhavě potřebují také statisíce dalších. Na podporu čeká například Jihoafrická republika, kde místní charita nemá dostatek prostředků na sponzorování potravin pro tisíce migrantů, které obléhají každý den její úřad, protože nemají žádné jiné prostředky k životu, uvedl Aloysius John.

V této dramatické chvíli, v níž se musí celé lidstvo spojit v solidaritě vůči tragické pandemii, Caritas Internationalis s rozhodností opakuje svůj apel na mezinárodní komunitu, v němž žádá: Zrušení hospodářských sankcí proti Iránu, Libanonu, Sýrii, Libyi a Venezuele, aby mohla být zajištění pomoc tamnímu obyvatelstvu a Caritas, prostřednictvím církve, se mohla zhostit své role v podpoře chudých a nejzranitelnějších lidí. Dále zrušení dluhu nejchudších zemí nebo alepoň zrušení úroků z něho za rok 2020. A konečně, aby pomoc, věnovaná potřebným zemím, nebyla přesměrována na jiné účely.”

Apeluje generální sekretář Caritas Internationalis Aloysius John.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.