Co je nakažlivější

17.5.2020 

Viróza, jejíž specializovaný termín zná letos každé dítě, „vyjevila nedostatky v managementu zdravotnického sektoru několika zemí“, jak poznamenal, byť mimochodem a podružně, papež František v listě k Mezinárodnímu dni zdravotních sester.

V Itálii na tyto nedostatky upozornili lékaři z Lombardie, tedy nejvíce koronavirem postiženého kraje, kde zemřela polovina veškerých obětí této virózy na italském území (oficiální údaj ZDE). Již počátkem dubna sedmdesát obvodních lékařů lombardského kraje zaslalo dopis krajskému ministerstvu zdravotnictví a zveřejnilo jej včetně svých podpisů také v místním tisku. Vyjadřují v něm doslova „rozhořčení, bolest a rozpaky“, protože byli v měsíci březnu „ponecháni v bitvě proti epidemii s holýma rukama, bez ochrany a bezpečných informací“, ale jak podotýkají, vytvořili si na WhatsAppu vlastní sociální síť (Medici in Prima Linea), kde sdíleli svoje odborné zkušenosti. „První povinnost, kterou pociťujeme vzhledem k našim pacientům a všem spoluobčanům, je pravda,“ píší lombardští lékaři, a tou je skutečnost, že „tuto krizi LZE zvládnout a poněkud oddramatizovat“.

V poměrně obsáhlém listu uvádějí konkrétní organizační opatření i terapie, jejichž včasné užití podle jejich zkušeností „snižuje počet hospitalizovaných, a značně redukuje počet pacientů na jednotkách intenzivní péče“. K tomu mezitím došlo, podotýkají dále lombardští lékaři, ale „zatímco v médiích se neustále odrazuje od užívání určitých léků (např. hydroxychloroquin, azitromycin, nízkomolekulární heparin), pokud není pacient hospitalizován, nebere se přitom  v potaz, že také obvodní lékaři mohou mít znalosti přesnější než jsou sdělení o rizicích, poskytovaných »medializovanými« virology,“ konstatují hořce.

„Během měsíce března – shrnují obvodní lékaři – nám experti poskytovali jedinou obecnou  směrnici, totiž pokyn monitorovat pacienty. A dosud je leimotivem televizních vystoupení rada, aby se nikdo neléčil sám. Vzhledem k tomu, že tato nemoc byla „nová“ (což lékaři v dopise ironicky dávají do úvozovek), nebyly poskytovány informace v odborné literatuře, a kompetentní oborové instituce (AIDA – ATS – ISS) vydávaly oběžníky, které omezovaly, ne-li přímo odmítaly užívání léků off label (oficiálně neschválených). Zároveň jsme v národních médiích až do těchto dnů naslouchali odborníkům, kteří tvrdili, že »nemocní se z toho v 95%  dostanou sami«. Zkušenost uplynulého měsíce nás, bohužel, naučila, že ne vždycky je tomu tak, což nám potvrdili kolegové z JIP,  včetně těch, kteří zemřeli. Proto bychom poklad této zkušenosti, jež nás tak tvrdě poznamenala, nechtěli promarnit, nýbrž předat jako kolektivní pochopení všem, kdo budou přijímat příští politická a organizační rozhodnutí“  - končí obsáhlý dopis lombardských lékařů, zveřejněný pouze v regionálních médiích.

Zprávy o koronavirovém onemocnění v Lombardii kolovaly mezi lékaři již od ledna. Italský deník Avvenire zveřejnil koncem března reportáž z epicentra nákazy. MUDr. Pietro Poidomani, který je 35 let obvodním lékařem v obci Cividate al Piano (provincie Bergamo), říká: „V obci s 5 tisíci obyvateli zemřelo po Vánocích během měsíce 33 lidí, přičemž za celý rok je zde maximálně 50 úmrtí. Všichni pacienti byli starší 65ti let, měli stejné příznaky a všichni byli v této sezóně očkováni proti chřipkové nákaze. Zkušenosti mých kolegů v okolí jsou stejné. Vesměs starší lidé a očkovaní proti viróze,“ říká lombardský lékař, který byl sám koronavirem nakažen a vyléčen (plaquenil).

Lékařské kruhy mají nyní jasno. Dýchací potíže jsou v případě Covid-19 působeny tromboembolií, což bylo možné odhalit jedině autopsiemi, jejichž provádění však bylo v Itálii příslušnými institucemi nedoporučováno, ba dokonce zakazováno. Zmíněná patologie je lékařům známa od 19. století, a příslušné, laciné léky existují přibližně sto let. V důsledku organizačního průtahu však nebyla nemocným včas podána adekvátní léčba. Jedním z prvních lékařů, kteří s tím před měsícem vystoupili na veřejnosti, poněvadž v médiích stále převažuje politický alarmismus a hyenismus, byl MUDr. Stefano Manera, který pracoval na JIP v bergamské nemocnici Papa Giovanni XXIII. viz ZDE a ZDE.

Nedostatečné či nepřesné informace mohou být horší než nákaza. Vnucuje se však otázka: k čemu je vlastně Světová zdravotnická organizace? Na vytváření  paniky a následné uklidňování nadšenými deklaracemi, že se připravuje vakcína?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.