Papež vybízí ke společnému běhu životem

21.5.2020 

Vatikán. Papež přijal představitele sportovců, kteří se měli účastnit odloženého mezinárodního setkání “We Run Together- Simul currebant”, iniciovaným družstvem Athletica Vaticana a dalšími sportovními kluby pod patronátem Papežské rady pro kulturu. K setkání došlo ve středu (20. května) bezprostředně po generální audienci, probíhající stále ještě formou promluvy před kamerou v knihovně Apoštolského paláce. 

“Musíme postupovat tempem lidí, kteří mají jiný rytmus nebo přinejmenším usilovat o jejich zapojení do našeho rytmu. Je to velice krásná věc, kterou se musíme jako lidstvo učit,” řekl papež František ve své promluvě k různorodé skupině sportovců. Mezi návštěvníky papežské knihovny byla jedenáctiletá dívka odkázaná na invalidní vozík kvůli neurodegenerativní nemoci, atlet s poruchou způsobenou šikanou ve škole, uprchlík z Ghany či žena z římské věznice Rebibbia. Neobvyklá akce měla totiž přivést na stejnou trať paraolympiky i jinak znevýhodněné lidi a profesionální atlety:

“Přinášíte druhým krásu, krásu sportu. Velmi důležité totiž je pochopit, jak předávat krásu. To, co podnikáte, není totiž pouhé cvičení, nejde přitom pouze o rychlost nebo hru. Jde o to, co předáváme druhým, jak zaznívá v mottu vašeho sdružení. Neseparujete se od druhých lidí ”You run together”, běžíte společně.”

 František pak připomněl epizodu z Janova evangelia, kde se mluví o velikonočním ránu a běhu dvou učedníků k Ježíšovu hrobu. Přestože Jan přiběhl první, počkal na Petra. Ukazuje nám to mimo jiné, že tempo druhých lidí je třeba respektovat, postupovat v rytmu nejslabších.

V poselství připraveném u příležitosti tohoto mezinárodního setkání sportovců, papež zdůraznil:

“Olympijští mistři měli poprvé běžet s paraolympiky, s mentálně postiženými sportovci, s uprchlíky, migranty a vězni, kteří měli být také rozhodčími závodů; všichni společně a se stejnou důstojností. Je to konkrétní svědectví toho, čím by měl být sport: “mostem” spojujícím ženy a muže různých náboženství a kultur, podporujícím integraci, přátelství, solidaritu a vzdělání. Jde o “most” míru,” píše papež v poselství k mezinárodní sportovní akci “We Run Together- Simul currebant”.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.