Agendy OSN využívají pandemie k propagaci potratů

23.5.2020 

New York. Nejen zajištění potravinové bezpečnosti, základní lékařské péče či odpovídajících sanitárních podmínek, ale také podporu potratů považují agendy OSN za klíčová opatření schválená v rámci humanitárního balíčku pro boj s koronavirem.

Ochrana “reprodukčních a sexuálních práv”, řečeno terminologií dokumentů Světové zdravotnické organizace (WHO) a Populačního fondu OSN (UNFPA), je podle těchto agend klíčová pro boj s následky šíření nového koronaviru. Podobná konstatování se objevila také v plánu na boj proti humanitární krizi podepsaném generálním sekretářem OSN. Nejde však jen o slova, protože na realizaci plánu byly uvolněny také ohromné finanční prostředky. Rozpočet globálního plánu OSN na boj s pandemií přesahující 2 miliardy dolarů, postoupil Populačnímu fondu 120 milionů dolarů na to, aby byl v rámci národních systémů zdravotní péče udržen trvalý přístup ke službám “sexuálního a reprodukčního zdraví”.

V době virového ohrožení stavějí agendy OSN především na propagaci farmakologických potratů a některá abortivní farmaka označují za “základní léky”. Zdůrazňuje se při tom, že co nejširší dostupnost potratů v době pandemie je stejně důležitá jako například ochrana těhotných žen anebo rodiček. Pod vlivem těchto úvah byla v době pandemie významně uvolněna omezení potratových pilulek například ve Velké Británii a Francii, kde je nyní dovoleno vykonávat potrat ve vlastním domu za pomoci silných farmakologických prostředků, bez nutnosti návštěvy nemocnice nebo potratové kliniky. Světová zdravotnická organizace dokonce doporučuje domácí potraty bez lékařského dohledu jako nejlepší řešení, zejména tam, kde je přístup do nemocnic z různých důvodů omezený. Farmakologický potrat zároveň označuje za způsob péče o vlastní zdraví. 

Populační fond OSN sponzoruje rovněž “minimální balíček počátečních služeb”, vytvořený Organizací spojených národů jako nástroj odpovídající na “potřeby reprodukčního zdraví pro začátek každé krize”. Balíček má být rozesílán do všech zemí zasažených jakoukoli humanitární krizí. Obsahuje celou soustavu nástrojů potřebných k provedení potratu a počítá s vysíláním specialistů vyškolených v této oblasti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.