Surogace: Děti jako zboží s cenovkou

27.5.2020 

Itálie/Ukrajina. Uzavření hranic vyneslo na světlo smutnou kauzu surogátních matek na Ukrajině. Jak se ukazuje obchod s ženským tělem a zacházení s dětmi jako se zbožím, na které máme nárok, není v některých kruzích nijak problematické. Vyjadřují pobouření nad tím, že “objednavatelům” se upírá možnost “odebrat zaplacené zboží”. Neméně překvapivá je skutečnost, že veřejnoprávní média poskytují těmto hlasům platformu a zamlčují, že italské právo náhradní mateřství zakazuje.

Pandemie mimoděk odhalila šokující byznys v oblasti surogátního mateřství, jehož evropskou centrálou je Ukrajina. Pronájem dělohy stojí v této zemi daleko méně než v jiných částech světa a navíc garantuje u “zboží” bílou barvu pleti”. Svět se o tom dozvěděl díky filmu umístěnému na internet klinikou BioTexCom, kde se ukazují kolébky 46 dětí čekajících na předání klientům, které zadržely zavřené hranice. Petice “zákazníků” z Itálie se dostala do rukou italského velvyslance, který ovšem žádost jednoznačně odmítl z poukazem na platné právo, které pronájem dělohy nedovoluje.

Reakcí na to byla série článků, publikovaných mimo jiné na stránkách levicového deníku La Repubblica. Představovaly smutné osudy neplodných matek a surogaci jako “altruistické gesto”. Pětapadesátiletá Angela mluví o “nelítostnosti úředníků”, kteří jí nedovolují “vyzvednout dcerku”, hlas dostaly také homosexuální páry, které si přivezly děti z amerických klinik. Novináři, jindy tolik citliví ve srovnávání cen, tentokrát zapomněli zmínit zvláštní ceníky, podle nichž se cena dítěte pohybuje od 40 do 70 tisíc euro a ve Spojených státech až trojnásobně víc: od 130 do 160 tisíc dolarů. Náhradní matky přitom “za své služby” dostávají zhruba 15 tisíc euro. V ceníku se objevuje dokonce kategorie “VIP”, zkracující délku čekání na náhradní matku a zavazující se k poskytnutí dalších “služeb”, například “vyloučení veškerých anomálií plodu”. Garantováno je dokonce dodání nového dítěte, pokud by první zemřelo v prvním roce života.

Proti zločinnému zneužívání náhradních matek vystoupili důrazně ukrajinští biskupové. Připomínají nepřípustnost pošlapávání důstojnosti zoufalých žen a zacházení s dětmi jako se zbožím, které lze objednat a koupit. Vybídli rovněž vládu své země, aby “surogátní mateřství” co nejrychleji zakázala. 

Podle italského tisku, který tuto tristní kauzu denuncoval, je na Ukrajině nejméně 500 dětí narozených z náhradních matek, jejichž předání pandemie znemožnila. Drama “čekajících” dětí je na druhé straně využíváno k zaujetí smířlivého stanoviska k tomuto zločinnému obchodu, na kterém náhradní matky nakonec vydělávají nejméně. Z celé diskuse se navíc zcela vytrácí drama, jakým je pro tyto matky oddálení dítěte, které nosily, a pozdější psychologické problémy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.