Papež se účastní benefiční dražby pro severoitalské nemocnice

2.6.2020 

Vatikán. Papež František věnoval několik osobních předmětů do benefiční dražby, jejíž výtěžek poputuje do dvou severoitalských nemocnic (v Bergamu a Brescii). Solidární akci, jíž se zúčastní řada sportovců, zorganizovala Papežská rada pro kulturu. “Sport je jako umění – svobodné a tvořivé gesto, spojující vynikající šampiony i amatéry”, vysvětlil její předseda, kardinál Gianfranco Ravasi.

Za týden odstartuje na digitální platformě  charitystars.com benefiční dražba nazvaná “Běžíme společně” (“We Run Together”), která podpoří zdravotnictví v severoitalské Lombardii, prvním koronavirovém ohnisku na italském území. Nahradí běžecký závod, jehož se koncem května měli účastnit olympionici a paralympici, sportovci s mentálním postižením, uprchlíci, migranti a vězni, včetně členů vatikánského atletického svazu “Athletica Vaticana”. Několik stovek těchto běžců pak měl přijmout papež František při zvláštní audienci, která se z důvodu sanitárních opatření musela omezit na malou skupinu, s níž se římský biskup setkal v knihovně Apoštolského paláce v závěru jedné středeční audience (20.5.). Svatý otec projevil o iniciativu nebývalý zájem, potvrdil pro naše mikrofony kardinál Ravasi:

“Setkání s papežem bylo mimořádně intenzivní, i vzhledem k tomu, že si ho výslovně přál. Osobně jsem nežádal o jakoukoli audienci, jen o letmý pozdrav v jedné z postranních chodeb Apoštolského paláce. Papež František nás nicméně pozval do knihovny a naši akci vřele podpořil. Pravděpodobně chtěl totiž vyzdvihnout jeden její aspekt: název celého projektu – Běžme společně – jsme volně do latiny, která je stále ještě oficiálním jazykem Svatého stolce, přeložili jako “simul currebant”.  Za těmito slovy se skrývá biblická citace, kterou papež ihned rozpoznal, a sice narážka na společný běh dvou učedníků ve dvacáté kapitole Janova evangelia. O velikonočním ránu se Šimon Petr a Jan rozběhnou k Pánovu hrobu poté, co obdrží zprávu, že se tam stalo něco nečekaného. Rychleji patrně běží mladší učedník, ten, “kterého Ježíš miloval”, zatímco Petr zůstává pozadu. Když ale Jan doběhne k hrobu, téměř jakoby na znamení sportovního “fair-play”, čestné hry, počká, až dorazí Petr, aby mohl do hrobky vstoupit jako první. Papež poté komentoval tuto větu, která se stala jakýmsi symbolem naší iniciativy, protože také olympionici byli připraveni k tomu, že trochu zvolní krok, aby se uplatnily jiné kategorie sportovců, zastoupené  v klání onoho dne.”

Popisuje předseda Papežské rady pro kulturu. Původně plánovaný běh se nyní odehraje formou benefiční dražby ve virtuálním prostoru, která potrvá od 8. června do 8. srpna. Jako první se bude dražit kolo v barvách Argentiny a Svatého stolce, které papeži daroval slovenský cyklista Peter Sagan. Lombardské nemocnice lze podpořit též koupí dresů či jiného vybavení různých profesionálních sportovců, ale do dražby půjdou i různé sportovní zážitky či dokonce večeře s olympijským vítězem, kterou připraví on sám či jeho manžel/ka.

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.