Papež: Nesmíme tolerovat rasismus, násilí však je autodestruktivní

3.6.2020 

Vatikán/USA. Nesmíme tolerovat ani zavírat oči nad jakýmkoli druhem rasismu a exkluze, řekl dnes papež František v závěru generální audience ve slovech adresovaných anglofonní veřejnosti zejména ve Spojených státech. “S velkými obavami sleduji bolestné sociální nepokoje, k nimž v těchto dnech dochází ve vaší zemí následkem tragické smrti pana George Floyda,” řekl papež.  Zároveň připomněl, že “násilí posledních nocí je autodestruktivní a sebezraňující. Násilím se nic nezíská a mnoho ztrácí,” zdůraznil. Na závěr se papež připojil k modlitbě místní církve v Minneapolis “v prosbě o spočinutí duše George Floyda a všech dalších, kdo přišli o život kvůli hříchu rasismu.” František připojil také modlitbu za útěchu rodině a zarmouceným přátel, za národní smíření a pokoj, a svěřil práci všech, kdo se zasazují o pokoj a spravedlnost ve Spojených státech i na celém světě, přímluvě P. Marie Guadalupské, Matce Ameriky.

Smrt George Floyda vyvolala mnoho emocí. Smutek a desiluze jsou přirozenou reakcí, patří k ni také spravedlivé pobouření a spravedlivý hněv, říká biskup Shelton Fabre, stojící v čele ad hod vytvořeného výboru biskupské konference USA proti rasismu. 

Americký černoch George Floyd zemřel minulý týden v Minneapolis poté, co mu bílý policista klečel téměř devět minut na krku. Biskup Fabre označil tento čin za nepředstavitelný příklad pohrdání důstojností druhého člověka a hněv, který vyvolal, považuje za spravedlivý, stejně jako otázku co dělat pro uzdravení rasismu. Tragédie vedla k rozšíření občanských nepokojů, které postupně eskalovaly k výtržnostem a ničení majetku. Jak říká biskup Fabre toto jsou reakce, které biskupové nemohou podpořit a volají po jejich ukončení. Přestože pandemie Covid-19 čímsi přispěla k frustraci a hněvu, biskup Fabre zdůrazňuje, že u kořene věci je problém, s nímž se Spojené státy potýkaly od počátku své existence, totiž rasismus. 

“Netvrdím, že kořeny toho všeho jsou v současné situaci. Pandemie však odhalila reálnou situaci rasové otázky. Barevní lidé v této zemi, zejména Afro-Američané byly disproporčně zasaženi virem, kvůli systémovému rasismu, kvůli věcem, které uvrhují barevné lidi do pozice, v níž jsou.”

Mnoho barevných nemá zdravotní pojištění, mnoho jich pracuje v oblasti služeb a nemají placené dny nemocenské, vysvětluje biskup Fabre. Kořeny problému jsou tedy staršího data:

“Jsou to hluboké, historické kořeny, které souvisejí s lhostejností k životu této zemi a s naší neschopností nebo nechutí zabývat se otázkou rasy a rasismu. Katolická církev neschvaluje násilí, volá k pokojnému protestu. Mnozí v těchto dnech citovali výrok Martina Luthera Kinga o tom, že pouliční nepokoje jsou jazykem těch, kdo nejsou slyšet. My násilné výtržnosti samozřejmě odsuzuje, ale rozumíme frustraci a pobouření lidí, kteří se zapojují do pokojných protestů, usilujících o to, aby je ostatní slyšeli.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.