P. Jaromír Zádrapa: Přibližuje nás cesta ke Kristu a vzájemné přátelství

5.6.2020 

Vatikán. Na Papežské radě pro jednotu křesťanů působí otec Jaromír Zádrapa, kterého mnozí znají jako dlouholetého ředitele poutního domu Velehrad v Římě. V rozhovoru pro náš rozhlas nám dovolí blíže nahlédnout nejen do práce tohoto úřadu, slavícího dnes 60. výročí vzniku. V rámci zmíněné papežské rady se zabývá dialogem s pravoslavnými církvemi byzantské tradice a - jak se nám v závěru svěřil - u východních křesťanů jej osobně inspiruje zejména důraz na proměňující působení Ducha svatého vlitého křtem a krása liturgie.

"To, co mne přiblížilo k samotnému Kristu a bratří východním, je asi celkové pojetí pohledu na člověka. Člověk dostal Ducha svatého už při křtu a je to Duch svatý, který ho činí Kristu podobným. Znamená to každý den, v tom, co v životě prožívám, co žiju, objevovat Boží přítomnost, Boží krásu…" 

A na dotaz, zda k tomu východní tradice vybízí bezprostředněji než západní, upřesňuje: "Zdá se mi, že tady na Západě si klademe nějaké cíle, že člověk, když chce být svatý, musí dosáhnou toho či onoho, kdežto na Východě je ten směr opačný. Vychází se z toho, že už od křtu jsem ve své podstatě svatý a jde o to dát prostor Duchu svatému, který to v nás uskuteční a zpřítomní."

Pokud jde o možné konkrétní vstřícné kroky v dialogu s pravoslavnými, navrhuje sjednocení velikonoc podle juliánského kalendáře. A netají se ani se svou láskou k východní liturgii:  "Když přijedu z Východu, musím se ještě týden aklimatizovat při našich krátkých, dvaceti- třicetiminutových liturgiích bez zpěvu. V tom tedy vidím také velké bohatství, to, co je pro východní bratry nosné: krásná liturgie a zpěvy" - dodává P. Jaromír Zádrapa. 

Celý rozhovor najdete ZDE

Zvukový záznam rozhovoru ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.