Začal soud s domnělými vrahy jezuitů na salvadorské Středoamerické univerzitě

9.6.2020 

Španělsko.  V madridské Audiencia Nacional, španělském Národním soudu, v pondělí začal proces po třech desetiletích od vraždy šesti jezuitů ze Středoamerické univerzity v San Salvadoru (Uca). Hlavním obviněným je bývalý salvadorský ministr obrany, plukovník Inocente Montano (foto), obžalovaný z naplánování a příkazu k vykonání masakru, při němž bylo zabito pět španělských a jeden salvadorský jezuita spolu se dvěma ženami (dcerou a manželkou hlídače univerzitní budovy). Montano byl vyhoštěn před třemi lety z USA poté, co byl prohlášen za nelegální salvadorský zákon o amnestii, který tomu bránil. Státní zastupitelství požaduje pro sedmnáct údajných autorů masakru souhrnný trest ve výši 150 let.

K zahájení procesu vydaly zvláštní tisková prohlášení jak španělská jezuitská provincie, tak středoamerická provincie Tovaryšstva Ježíšova. Španělský provinciál Antonio España, SI, vyjadřuje podporu středoamerické jezuitské provincii “při hledání spravedlnosti v posledních jedenatřiceti letech v tomto i jiných případech z války, která San Salvador zasáhla v letech 1981-1982 a vyžádala si téměř 80 tisíc obětí. Naší prioritou”, pokračuje, “je smíření v této středoamerické zemi prostřednictvím pravdy, spravedlnosti a odpuštění, jak zdůraznili naši salvadorští kolegové v prohlášení z roku 2016, v němž projevili vůli »odpustit těm, kdo naplánovali a provedli tento hrůzný zločin«”, vyzdvihuje otec España.

Obsáhlé prohlášení středoamerických jezuitů nejprve popisuje dosavadní průběh vyšetřování a dotazuje se zejména po ideových mandantech zločinu: “Ti, kteří se rozhodli zavraždit jezuity ze Středoamerické republiky, Julii Elbu a její dceru Celinu, dobře vědí, že se nedopustili “pouhé” vraždy. Krveprolití bylo důsledkem promyšleného plánu, vykonaného dle logiky státního terorismu, a lze je označit za zločin proti lidskosti a válečný zločin. Zavraždili nevinné a dobré lidi, kteří věnovali svůj život obhajobě chudých, podpoře sociální spravedlnosti a obecného dobra, diktované rozumem a akademickým vzděláním. Poznat pravdu o tom, co se stalo v tomto i jiných případech, prospěje Salvadoru, přispěje k povinné spravedlnosti vůči obětem a bude přesažným krokem v procesu smíření. Boží lid nikdy nespatřoval rozpor mezi spravedlností a pokojem či pravdou a pokojem. Naopak, pokoj je ovocem pravdy a spravedlnosti.”

Dodejme, že mezi “salvadorskými mučedníky”, jak se v této zemi běžně nazývají, byl rektor Středoamerické univerzity, teolog Ignácio Ellacuría, socilog Segundo Montes, psycholog Martín Baró, teologové a profesoři Amando López, Juan Ramón Moreno a Joaquín López y López. Hospodyně Julia Elba Ramon a její šestnáctiletá dcera Celina byly zastřeleny jako očité svědkyně zločinu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.