Fatima se vrátila k mezinárodním poutním

15.6.2020 

Portugalsko. Do Fatimy se minulou sobotu vrátili poutníci u příležitosti stého výročí zhotovení fatimské madonky, která byla poprvé vystavena právě 13. června 1920, ale též v souvislosti s připomínkou druhého zjevení Matky Boží třem pasáčkům v Cova de Iria (13.6.1917).

Původní mariánskou sošku, jejíž výrobu objednal ctitel Matky Boží, Gilberto Fernandes dos Santos, a z brazilského cedru vytesal řezbář José Ferreira Thedim z Lapy (podle vzoru jeho domácí, lapské madonky), obdivovaly stovky poutníků. Jako první se dostavil kard. António dos Santos Marto, biskup diecéze Leiria-Fátima, jehož doprovázeli rektor svatyně, o. Carlos Cabecinhas, e Elvira Sequeira, radní pro kulturu z obce Torres Novas, odkud pocházel zadavatel díla.

Zhruba metrovou sošku Madony požehnal 13. května 1920 fatimský farář Manuel Marques Ferreira, avšak do kapličky zjevení byla přenesa až o měsíc později, protože tehdejší portugalský režim zakazoval náboženské manifestace. O několik let později (6.3.1922) kapličku zcela zničil dynamitový útok, avšak soška vyvázla nepoškozená, protože kostelnice Maria Carreira ji každou noc ukrývala do bezpečí. V padesátých letech ji autor zrestauroval.

Při slavnostních příležitostech bývá soška ozdobena korunou, která je jedinečným exemplářem, vyrobeným v Lisabonu, a dílem, na němž po tři měsíce zdarma pracovalo dvanáct umělců. Váží 1200 g a je poseta 313 perlami a 2679 drahými kameny, které věnovaly portugalské ženy jako výraz díků za to, že Portugalsko nevstoupilo do druhé světové války. Do koruny byla vsazena kulka, která zranila Jana Pavla II. při římském atentátu (13.5.1981). Mariánskou sošku poprvé slavnostně korunoval arcibiskup Evory 13.5.1947. Od té doby fatimská madona mnohokrát procestovala celý svět na znamení míru a lásky, a to na návrh jednoho berlínského faráře, který krátce po druhé světové válce požádal o její návštěvu ve všech evropských hlavních městech a biskupstvích až k hranicím s Ruskem.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.