Otec Lombardi: Komunikace jako Dobro, Pravda, Setkání

22.6.2020 

Itálie. Dlouholetý ředitel Vatikánského rozhlasu (2001-2013), Vatikánského televizního centra (2006-2016) a tiskového střediska Svatého stolce (2006-2016), o. Federico Lombardi, SI, který již čtyři roky vede vatikánskou nadaci Josepha Ratzingera – Benedikta XVI., poskytl rozhovor italské agentuře InTerris.

Interview pod názvem „Život za pravdu po boku tří papežů“ lze číst jako lectio magistralis o komunikaci. „Nezaměřujme se příliš na »nové formy« komunikace, nepodléhejme kouzlu technologických nástrojů, nýbrž pomysleme na to, co je při sdílení nejdůležitější, tedy jeho obsah. Dbejme na to, aby vše vyřčené bylo druhému člověku k užitku, sloužilo jeho dobru, protože tlumočí pravdu, dobro a krásu, upřímně vyjadřovalo, kdo jsem, a přivádělo mne k setkání s adresátem mého sdělení, s nímž tak mohu kujít kus cesty vpřed“, prohlašuje italský jezuita v exkluzívním rozhovoru.

Na otázku, jak by popsal různé styly posledních tří papežů, po jejichž boku pracoval, otec Lombardi nemíní opakovat, „co je zcela zjevné a na co si každý může učinit názor“, tedy že jsou to „zcela rozdílné osobnosti“. Právě to však považuje za štěstí pro současnou církev, protože se zde různorodě projevuje lidská i duchovní bohatost: „Myslím, že by církev spíše měla děkovat Bohu za dar novodobých papežů (i jejich předchůdců), křesťanských i lidských velikánů. Pro mne byli významnými učiteli víry i křesťanského života“, uvedl mimo jiné o. Federico Lombardi pro italskou agenturu.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.