Mosulský arcibiskup: Vybízím uprchlíky k návratu, je před námi mnoho práce

22.6.2020 

Mosul. Mosulský arcibiskup spolu s muslimskými předáky a kmenovými představiteli navštívil historické centrum města. Šest let po obsazení Islámským státem doufají nyní křesťané v obrození Mosulu.

Cílem návštěvy byly mimo jiné dvě hlavní mosulské svatyně - kostel a mešita - které mají být zrekonstruovány jako symbol smíření a návratu k pokojnému soužití. “Vybízím všechny, kdo uprchli k návratu. Je před námi mnoho práce. Musíme obnovit infrastrukturu, nemocnice, vyhlásit boj korupci a vytvořit pracovní místa,” řekl arcibiskup Najíb Michael Moussa. 

Místní křesťany návštěva arcibiskupa naplnila nadějí na budoucnost. “Je to silné poselství pro všechny věřící. Obnova ukazuje, že jsme se města nevzdali a že tu zamýšlíme nadále žít,” řekl P. Thabit Mekko, který stojí v čele křesťanské komunity v Karemlaši.

Arcibiskupova návštěva historického centra Mosulu se sbíhala s výročím pádu města do rukou džihádistů v roce 2014. Jejich vláda sice skončila v roce 2017, ale zanechala po sobě barbarskou památku v podobě zničení nejvýznačnějších náboženských staveb a architektonických klenotů města. Obnova klíčových míst kultu však není tím jediným, k čemu se musejí místní obyvatelé odhodlat. “Nejtěžší bude obnovit důvěru. Mnoho křesťanů se cítí být zrazeno některými muslimy, kteří spolupracovali s džihádisty v plenění a násilí. Je to otevřená rána v lidské psychice,” připomíná jeden z místních kněží.

Situaci komplikují také restrikce spojené s pandemií. V Mosulu platí policejní hodina, lidé se však mohou po městě pohybovat. Provincie Ninive rovněž zavřela hranice s okolními kraji a Kurdistánem a zavedla karanténu pro lidi přicházející z jiných oblastí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.