Papežova charitativní gesta pro Zambii, Ekvádor a Brazílii

24.6.2020 

Vatikán. Za minulý měsíc se rozšířil seznam zemí, kterým Svatý stolec poskytl pomoc v souvislosti s nynější zdravotnickou a následnou hospodářskou krizí. Papež František zaslal charitativní příspěvky do Zambie, Ekvádoru a brazilského státu Rio de Janeiro.

Jak sdělilo Sdružení biskupských konferencí východní Afriky (Amecea), apoštolský nuncius v Zambii a Malawi, mons. Gianfranco Gallone, předal 25. května Zambijské biskupské konferenci tři plicní ventilátory a různý zdravotnický materiál, včetně roušek. Přístroje byly umístěny v katolických nemocnicích v Lusace, provinciích Muchinga a Copperbelt (Cardinal Adam Memorial Hospital, Chilonga Mission Hospital, St. Dominic’s' Mission Hospital). Papež František zamýšlel tento dar jako nepatrný příspěvek populaci, která trpí a nemůže si zaplatit léčbu, vysvětlil apoštolský nuncius a tlumočil papežovu starost o obyvatelstvo, které přišlo o práci a nemá prostředky k obživě.

Zhruba před týdnem (17.6.) informovala Ekvádorská biskupská konference o vatikánském daru dvou plicních ventilátorů. Přístroje cestují do země, která vykazuje 47 322 pozitivních případů nákazy koronavirem a necelé čtyři tisíce úmrtí. Nejvíce se jich soustřeďuje v provincii Guayas, která je také častým cílem migrantů z okolních zemí. Infekce se značně rozšířila rovněž v jihovýchodním brazilském státě Rio de Janeiro, kam papež František zaslal peněžní příspěvek určený Charitě v regionu Baixada Fluminense. Peníze budou využity na nákup potravin a hygienických pomůcek.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.