Kardinál Pell: Obracet lidi ke Kristu je těžší než reformovat vatikánské finance

1.7.2020 

Řím. „Říci, že církev není žádný business, nás neopravňuje k neefektivnosti, a tím méně ke korupci,“ říká bývalý prefekt a hlavní architekt, papežem Františkem ustanoveného Ekonomického sekretariátu, australský kardinál George Pell, který byl uvězněn na základě vykonstruované obžaloby ze sexuálního zneužití nezletilých a po více než roce stráveném na samotce propuštěn zásahem Australského Vrchního soudu (High Court of Australia). Kardinál Pell nepřihlíží nečinně nynějšímu dění a včera v rámci semináře studijního programu managment v církvi, který vznikl během jeho vatikánského působení při Papežské univerzitě Svatého Kříže, vystoupil na  internetové konferenci pořádané neziskovou organizací Global Institute of Church Management. Účastníky konference, jež pomáhá církevním institucím aplikovat nejlepší manažerské postupy tak, aby odrážely sociální a morální nauku církve, krátce pozdravil a mimo jiné řekl:

Peníze jsou jedním z darů Božích, ale jsou také zdrojem pokušení. Říci, že církev není žádný business, nás neopravňuje k neefektivnosti, a tím méně ke korupci.“

Kardinál Pell dále poznamenal, že „obracet lidi ke Kristu je těžší než reformovat vatikánské finančnictví“, a dodal:

Podíváme-li se na církevní podnikání, pak efektivnost naší služby lidem nespočívá v pravidelnosti modlitby a horlivosti. Musíme být schopni uskutečňovat svoji koncepci, to znamená, že se musíme umět kontaktovat s lidmi, musíme s druhými umět jednat.

 

 

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.