Papež k situaci istanbulského chrámu Hagia Sophia

12.7.2020 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo několik stovek lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Liturgie dnešní patnácté neděle v mezidobí podává podobenství o rozsévači z Matoušova evangelia (Mt 13, 1-23), a papež František jej komentoval ve svojí promluvě, kterou zakončil takto:

Podobenství o rozsévači je tak trochu „matkou“ všech podobenství, protože mluví o naslouchání Slovu. Připomíná nám, že Boží Slovo je zrno, které je plodné a účinné samo o sobě. A Bůh jej štědře rozsévá všude, aniž by se snažil šetřit. Takové je srdce Boha! Každý z nás je půdou, na níž padá zrno Slova, nikdo není vyloučen! Slovo dostává každý z nás. Můžeme se ptát: jakým typem půdy jsem já? Podobám se cestě, kamenitému terénu nebo trní? Avšak chceme-li, můžeme se stát dobrou půdou, obdělanou a pečlivě kultivovanou, abychom umožnili zrnu Slova uzrát. Je v našem srdci už přítomné, ale umožnit mu, aby přineslo užitek, je na nás. Záleží na způsobu přijetí, které tomuto zrnu vyhradíme. Často jsme rozptylováni mnoha zájmy, mnoha odkazy, a je nesnadné mezi tolika hlasy a slovy rozpoznat ten Pánův, který jediný nás osvobozuje. Proto je nutné navyknout si naslouchat Božímu Slovu a číst Je. Tím se opět vracím k oné radě, totiž noste s sebou stále maličké evangelium, kapesní vydání, v kapse nebo tašce. A každý den si kousek přečtěte, abyste si navykli na Boží Slovo a dobře chápali, jaké zrno nabízí Bůh a přemýšleli, jakou půdou Jej přijímám.

Panna Maria, dokonalý vzor dobré a úrodné půdy, kéž nám pomáhá svojí modlitbou stát se ochotnou půdou bez trní a kamení, abychom mohli přinášet dobré plody sobě i svým bratřím.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Po hlavní promluvě, mariánské modlitbě Anděl Páně a požehnání papež jako obvykle komentoval některé aktuální události. Nejprve připomněl Mezinárodní den oceánů a všechny námořníky, kteří pracují daleko od svých drahých. Potom však dodal:

Moře přivádí moje myšlenky trochu dál, do Istanbulu. Přemýšlím o Hagia Sophia a jsem velice zarmoucen.“

- řekl bez dalšího římský biskup ve zřejmé souvislosti s nedávným rozhodnutím soudu, který odsouhlasil záměr tureckého prezidenta Erdogana změnit tento křesťanský chrám, který měl od roku 1934 statut muzea, opět na mešitu, podobně jako naložil s touto křesťanskou bazilikou turecký sultán po dobytí Konstantinopole v roce 1453.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.