Papež poděkoval argentinským fotbalistům trpasličího vzrůstu za sportovní svědectví

13.7.2020 

Vatikán. Papež František zaslal krátké videoposelsteví členům argentinského fotbalového mužstva “malého vzrůstu”, tedy hráčům postiženým nanismem, kteří kvůli koronaviru museli odložit zápasy naplánované v Evropě. Poděkoval jim za svědectví, které vydávají před celým lidstvem, a povzbudil je, aby si nadále udrželi “amatérského ducha”.

Video zveřejnil argentinský tisk na základě zprávy Emanuela Ledesmy, který je bývalým  brankářem argentinského výběru a dnes místopředsedou Národního sdružení pro kopanou malého vzrůstu (AFATB). Spolu s hráči měl cestovat nejprve do Říma, kde se předpokládala papežská audience, a později do Španělska. Na programu bylo několik zápasů v rámci Světového fotbalového mistrovství osob postižených dwarfismem (Dwarf World Cup), jehož se měla účastnit družstva z Maroka, Itálie, Francie, Německa, Peru, Chile, Egypta a Brazílie.

Papež trpasličím fotbalistům děkuje “za to, co dělají, a za jejich svědectví ve sportu”. Jak dodává, “ze sportu se rodí společenství, pramení z něj radost, život. Ukazuje, nakolik je hra v životě důležitá – aby ovšem byla důležitá, nesmí jí scházet jeden podstatný rozměr, a sice bezplatnost”, vyzdvihuje František a doporučuje argentinským hráčům trpasličí kopané, aby “nikdy neztratili amatérského ducha, onu nezištnost, která přispívá k tomu, aby díky sportu rostl duch”.

“Měli jsme se v těchto dnech potkat, ale kvůli pandemii nelze cestovat, a proto jsme se pozdravili aspoň na dálku”, uzavírá římský biskup videoposelství určené všem latinskoamerickým fotbalovým týmům “nízkého vzrůstu”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.