Kardinál Arborelius: Temná noc sv. Jana od Kříže rezonuje s naší zkušeností

14.7.2020 

Švédsko. Říká se, že Švédové jsou velmi sekularizovaní, ale nemáme tu mnoho přesvědčených ateistů. Velmi málo lidí chodí do kostela, ale mnoho je těch, kdo jsou otevření tajemství přírody a stvoření, říká stockholmský biskup kardinál Andres Arborelius. V rozhovoru pro italský portál La Nuova Bussola Quotidiana se zamýšlí nad pozitivními stránkami pandemické krizové situace a rolí katolíků jako kreativní menšiny.

Až do 19. století hrozila Švédům, kteří konvertovali ke katolicismu, konfiskace majetku, exil nebo dokonce trest smrti. V 50. letech minulého století žilo v této skandinávské zemi, kde byl luteranismus až do roku 2000 státním náboženstvím, necelých 5 tisíc katolíků, dnes jich je 110 tisíc a v jejich čele stojí konvertita a karmelitán Anders Arborelius, kterého papež František připojil - jako vůbec prvního Švéda v dějinách - ke kardinálskému sboru.

Přestože se katolická komunita rozrůstá, v deseti milionovém Švédsku netvoří ani dvě procenta obyvatel. Počty ale nejsou to nejdůležitější. Podle kardinála Arborelia se otevírá mnoho možností, jak být kreativní a evangelizující menšinou. Krize spojená s koronavirem přesvědčila mnoho lidí o omezenosti konzumní kultury a začínají se stále více otevírat náboženské a duchovní dimenzi.

Před katolíky stojí především úkol přijmout svou situaci, skutečnost, že jsou malým stádcem, které však usiluje o následování Ježíše v sekularizovaném prostředí. Dnešní svět je halasný, lidé nedokáží žít v tichu, neustále se zahlcují zvuky, ale zároveň touží po tichu a samotě. Proto se stává, že katolické kláštery vyhledávají i nevěřící, aby alespoň na chvíli unikli hluku současného světa. 

Kardinál Arborelius poukazuje také k inspirativnosti duchovní poezie sv. Jana od Kříže. Jeho “Temná noc” byla přeložena švédským básníkem Hjalmarem Gullbergem dávno před příchodem karmelitánů. “Žijeme v temnotě dlouhou část roku a básně sv. Jana od Kříže jsou blízké zkušenosti mnoha Švédů, kteří spatřují stopy skrytého a neznámého Boha ve stvoření,” říká švédský biskup, který je sám bosým karmelitánem.

Katolická komunita ve Švédsku je velmi různorodá. Můžeme se tedy pokoušet o svědectví, že lze vytvářet společenství s lidmi různého původu, dodává. Jak dále konstatuje, k objevování role katolické církve napomáhá také pozitivní obraz papeže Františka a jeho poselství univerzálního bratrství. Přesto jsou oblasti, kde je jakýkoliv dialog obtížný, přiznává kardinál Arborelius. Například potrat je ve Švédsku vnímán jako lidské právo a porodní asistentky, které ho odmítají, nesmějí pracovat. “Katolická církev a některé skupiny evangelikálních křesťanů se proti tomu snaží bojovat, ale jen velmi málokdo nás slyší,” říká stockholmský biskup, který nicméně neztrácí optimismus a vybízí k tvůrčímu, bdělému a aktivnímu působení v sekulární společnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.