Papež daroval plicní ventilátor pro domorodce v brazilském státu Pará

15.7.2020 

Vatikán/Brazílie. Do nemocnice Hospital de Campanha v brazilském státě Pará dorazil jeden ze čtyř plicních ventilátorů, které papež František daroval především domorodému obyvatelstvu infikovanému koronavirem.

“Jedná se o krásný papežův solidární skutek. Žádáme, aby respirátor předaný prostřednictvím apoštolské nunciatury do nemocnice v Marabá, využívali především domorodí obyvatelé, kteří onemocněli na Covid-19, protože jsou nejpotřebnější”, prohlásil pro portál Vatican News biskup diecéze Marabá, mons. Vital Corbellini. Videozáznam z převzetí daru zveřejnily webové stránky této brazilské diecéze.

Respirátor – jeden ze čtyř, které papež Brazílii věnoval, byl do státu Pará dopraven v neděli a včera byl umístěn v nemocnici, kde je vyhrazeno deset lůžek pro nemocné koronavirem. V současné době jsou dvě obsazená. Podle místních zdravotnických úřadů se obsazenost jednotek intenzivní péče ve dvou regionálních nemocnicích v Marabá pohybuje kolem 91%. 

Do péče o nemocné koronavirem v Brazílii se zapojila rovněž  nemocniční loď, která pod jménem “Papež František” brázdí vody amazonského veletoku, na jehož pobřeží sídlí 700 tisíc obyvatel. Tato plovoucí nemocnice za necelý rok činnosti poskytla 46 tisíc různých zdravotnických služeb v obcích amazonského povodí – od laboratorních a specializovaných vyšetření přes očkování po chirurgické zákroky a zásobování léky. Na její palubě cestuje třiadvacet odborníků zdravotnického sektoru, jejichž koordinátor, bratr Joel Sousa, v rozhovoru pro Radu latinskoamerických biskupských konferencí (Celam), zdůrazňuje: “Tato loď již vykonala řadu zázraků a přinesla zdraví i naději poříčnímu obyvatelstvu. Bylo tedy nasnadě, že se zapojíme do léčby nemocných koronavirem”. Kromě ambulatorní péče se posádka snaží místní obyvatelstvo informovat a poučit o zdrojích, šíření a prevenci nákazy, vysvětluje brazilský řeholník a dodává: “Zaměřujeme se hlavně na léčbu chřipkových příznaků a lehkých případů infekce. Zatímco lékaři vyšetřují, zbylá posádka se věnuje distribuci léků”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.