Ježíš vzbuzuje radost z objevení smyslu života

26.7.2020 

Vatikán. Před polednem se na Svatopetrském náměstí sešlo několik stovek lidí, aby si vyslechli nedělní promluvu, kterou Petrův nástupce pravidelně pronáší z okna ve třetím patře Apoštolského paláce. Papež František komentoval evangelium z liturgie 17. neděle v mezidobí (Mt 13,44-52) a svoji promluvu končil slovy:

Nebeské království je opakem postradatelných věcí, nabízených světem, je opakem životní banality. Je pokladem, který každodenní život obnovuje a rozpíná k širokým horizontům. Kdo totiž tento poklad nalezl, má tvořivé a hledající srdce, které neopakuje, nýbrž vynalézá, vytyčuje a razí nové cesty, jež nás přivádějí k lásce k Bohu, k druhým i k opravdové lásce k nám samým. Znamení těch, kteří se vydali touto cestou království, je tvořivost. Stále hledají víc. Tvořivost život bere a dává, znovu a znovu dává. Vždycky hledá další způsoby, jak dávat život.

Ježíš, který je skrytým pokladem a drahocennou perlou, nemůže než vzbuzovat radost, veškerou radost světa: radost z objevení smyslu vlastního života, radost z pocitu zapojení se do dobrodružství svatosti.

Svatá Panno pomáhej nám dennodenně hledat poklad nebeského království, aby se v našich slovech a skutcích projevovala láska, kterou nám daroval Bůh skrze Ježíše.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Po hlavní promluvě zmínil papež František dnešní (26.7.) liturgickou památku sv. Jáchyma a Anny, rodičů Panny Marie, připadající letos na neděli.

Na památku svatých Jáchyma a Anny, Ježíšových prarodičů bych rád vybídnul mládež k projevům  laskavosti vůči starým lidem, zejména těm nejvíce opuštěným v domovech a ústavech, kde jsou již několik měsíců, aniž by viděli svoje blízké. Drazí mladí, každý starý člověk je váš dědeček či babička! Nenechávejte je samotné! Zapojte fantazii lásky, zavolejte jim nebo se s nimi spojte videorozhovorem, vyslechněte je, a tam, kde je to za dodržení sanitárních norem možné, jděte za nimi a navštivte je. Věnujte jim objetí. Oni jsou vašimi kořeny. Strom oddělený od kořenů neroste, nevydává květy, ani plody. Proto je spojení a sjednocení s vašimi kořeny důležité. Strom kvete díky kořenům, jak říká jeden básník z mojí vlasti. Proto prosím o veliký aplaus pro všechny naše prarodiče!

Petrův nástupce pak věnoval pozornost mezinárodnímu dění, konkrétně na Ukrajině, a řekl:

Dozvěděl jsem se, že nedávno bylo trojstrannou dohodou v Minsku uzavřeno příměří na Donbasu. Děkuji za toto gesto dobré vůle, které má přinést vytoužený mír do onoho sužovaného regionu a modlím se za to, aby dohoda byla uskutečněna také účinným odzbrojením a odstraněním min. Jedině tak bude možno znovu vybudovat důvěru a položit základy tolik potřebného a tolik obyvatelstvem očekávaného míru.“

Po společné modlitbě Anděl Páně papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.