Věda a pravda nejsou předmětem demokracie

28.7.2020 

Italský geofyzik, prof. Giovanni P. Gregori, který je členem Mezinárodního centra pro předvídání seismické a vulkanické činnosti (International Earthquake and Volcano Prediction Center) v americkém Orlandu, jakož i mnoha jiných institucí (Italian National Research council), napsal původní článek pro vatikánská média, a naší redakci ho poskytl jeho kolega, český geoetik Ing. RNDr. Václav Němec CSc.

Italský vědec bývá často dotazován médii v souvislosti s živou, seismickou a vulkanickou činností na Apeninském poloostrově (viz např. ZDE). Prof. Gregori na základě pozorovaných faktů tvrdí, že globální oteplování nezpůsobuje lidská činnost, nýbrž geofyzikální dění v hloubi naší planety (viz ZDE). V článku Klimatické změny v minulých dobách se tento italský vědec zamýšlí nad některými názory, které nepatřičně zapustily kořeny do kolektivního podvědomí v kontextu této problematiky, které se dotýká encyklika věnovaná péči o společný domov, Laudato si´. Píseň tvorstva sv. Františka z Assisi by podle prof. Gregoriho měla být jakousi obdobou Hippokratovy přísahy pro všechny, kdo se zabývají studiem přírody.

Článek italského geofyzika demaskuje mnohá klišé, mediální nedopatření, jakož i dnes velice aktuální a rozmanité ingerence politiky do přírodních věd. Giovanni P. Gregori na adresu médií v závěru svého článku říká:

Tvrzení, že média jsou nástrojem demokracie, zavání rouháním. Masmédia jsou nejmocnější a nejúčinnější zbraní těch nejhorších forem populismu jak v politickém prostředí, tak i v oblasti vědy a obchodu, kde jsou nástrojem skutečných podvodů. Věda a pravda nejsou předmětem demokracie. Matka Příroda je diktátor velice dobrácký, ale přísný, vyžadující absolutní respekt. Respektovat neznamená pouze vyvarovat se ovlivňování přírodních jevů. Jde o to především s pokorou pozorovat tvorstvo beze snahy vnucovat mu naše matematické modely. Je nezbytné udržet si kritické vnímání a rozlišovat mezi pozorováním a modely, které - jak se často stává u těch, jež nejsou ověřeny pozorováním – jsou poplatné mylným, leč „všeobecně sdíleným“ domněnkám a paradigmatům.“

PLNÉ ZNĚNÍ textu italského geofyzika Giovanni P. Gregoriho je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.