Papež: Hume byl ušlechtilá duše ve službách míru

8.8.2020 

Vatikán. „Ušlechtilá duše, inspirovaná křesťanskou vírou k neochabujícímu nasazení za dialog, smíření a pokoj v Severním Irsku,“ napsal papež František v soustrastném telegramu k úmrtí Johna Humea (1937-2020), katolického politika, který v roce 1998 obdržel Nobelovu cenu za mír.

Svatý otec vyslovil soustrast rodině zesnulého a ujistil o svojí modlitbě. Zdůraznil, že byl hrdinou mírového procesu a architektem smíření, jímž se skončil dlouholetý konflikt v Severním Irsku.

Středeční (5..8.) pohřební liturgie, kde byl papežův telegram přečten, se konala podle předpisů preventivních zdravotních opatření proti koronaviru v přímém televizním přenosu. Sloužil ji irský primas arcibiskup Eamon Martin, který prohlásil, že „Hume o míru nejenom snil, nýbrž dokázal jej také uskutečňovat v životě. Jeho povoláním bylo vytvářet mír pro druhé, a díky jeho minulosti se naše budoucnost jeví světlejší,“ – řekl arcibiskup Martin.

Homilii pronesl otec Paul Farren, který poukázal na obrovskou starostlivost, kterou měl Hume o  druhé. „Byl to člověk, který nedokázal odvracet zrak, byla-li někomu páchána křivda. Vždycky prokazoval soucit a umožňoval tak mnoha lidem získat zpět vlastní důstojnost. Nesoustředil se na spory a rozdělení, nýbrž na jednotu a pokoj. Ani na chvíli netratil víru, že mír je jedinou cestou,“ řekl kazatel v katedrále sv. Evžena v rodném Humeově městě Londonderry.

 

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.