Zakladatel Komunity Setkání slaví osmdesátiny

20.1.2005 

Don Pierino Gelmini, zakladatel Komunity Setkání nabízející novou šanci mladým narkomanům, dnes dovršil 80 let. Mezi jeho gratulanty nechybí Jan Pavel II., italský prezident Ciampi, ani premiér Berlusconi.

Don Pierino se narodil v Pozzuolo Martesana u Milána, 20. ledna 1925. Na kněze byl vysvěcen v roce 1949 a v roce 1963 založil Komunitu Setkání (Comunità Incontro), která má v několika státech celkem 238 středisek. Adriana Masotti položila jubilantovi několik otázek:

Comuntia Setkání se velmi rozrostla, v čem vidíte její úkol ve společnosti i v církvi?

?Komunita je nabídkou života a naděje. Není to ozdravovna pro drogově závislé. Také. Ale na prvním místě a především je školou života, nabídkou života. Tzv. ?Kristoterapie? je hlavním prvkem naší činnosti: Kristus je centrem života a dějin. Nejen v komunitě, ale také ve společnosti ? a také v církvi. To je stimul, provokace a někdy to vede k experimentům, které oficiální církev dělat nemůže.

Právě jste se vrátil z Thajska. Co jste viděl a co podnikne Komunita...

Nejel jsem se do Thajska na něco dívat. Jel jsem tam, abych přijal 150 dětí, oběti podmořského zemětřesení. Přijali jsme je a chceme dál pokračovat v práci, i když budou všechny reflektory zhasnuty a nikdo už nebude mluvit o těchto chudých ?Kristech?...

Až se vás přátelé dneska zeptají, co byste jim řekl ze své 80-ti leté zkušenosti, co odpovíte?

Řeknu, že je třeba mít naději, odvahu a sílu a nikdy se nevzdávat. To je moje poselství. Ve svých 80-ti letech říkám: nežijeme v soumraku, je jaro. A jaro živí naději i odvahu, živí lásku a víru... tedy navzdory všemu věřte v člověka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.