Papež trvale sleduje situaci v Mosambiku

25.8.2020 

Vatikán/Mosambik. “Svatý otče, umístil jste Cabo Delgado na mapu světa” – těmito vděčnými slovy reagoval biskup mosambické diecéze Pemba, mons. Luiz Fernando Lisboa, na nedávný nečekaný papežův telefonát. Petrův nástupce věnuje trvalou pozornost zhoršující se humanitární situaci v severní mosambické provincii Cabo Delgado, kde největší africké naleziště zemního plynu přitahuje množství investorů a zapříčiňuje ozbrojené konflikty.

“Papež mne telefonicky ujistil o tom, že sleduje události v naší provincii s velkým znepokojením a modlí se za nás”, vysvětlil biskup Lisboa, který je brazilského původu, vatikánskému deníku L´Osservatore Romano (24.8.2020). “Zároveň projevil ochotu učinit cokoli dalšího v náš prospěch, pokud jej o to požádáme”, dodal pastýř mosambické diecéze, který ze své strany papeži poděkoval za zmínku o provincii Cabo Delgado v promluvě před letošním velikonočním požehnáním Urbi et Orbi (12. dubna). “Řekl jsem mu, že poukaz na humanitární krizi v našem regionu přiměl další lidi k tomu, aby si uvědomili závažnost naší situace. Dnes můžeme konstatovat, že s námi zahájily spolupráci různé řeholní kongregace, několik humanitárních organizací a řada místních i zahraničních jednotlivců”.

Biskup mosambické diecéze Pemba dále papeže Františka informoval o dění v přístavním městě Mocimboa da Praia, které obsadili džihádisté, pravděpodobně napojení na tzv. Islámský stát anebo na obdobné somálské ozbrojené hnutí aš Šabáb. Přístav v minulém týdnu opustily vládní jednotky a ponechaly jej v rukou okupantů. “Sdělil jsem Svatému otci, že nemáme zprávy o dvou řeholnicích, které v tomto městě působily. Jedná se o se sestry z mezinárodní kongregace sv. Josefa z Chambéry,” uvedl biskup Lisboa. Papeže tato zpráva zarmoutila a přislíbil modlitbu na tento úmysl.

V závěru telefonátu římský biskup připomenul svou loňskou návštěvu Mosambiku a vyzval mons. Lisbou, aby se obrátil na kard. Michaela Czerného z vatikánského Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji v otázce případné humanitární pomoci. “Běžte s odvahou vpřed a udržte si pevnou víru”, povzbudil nakonec papež biskupa mosambické diecéze Pemba, jemuž bylo již vícekrát vyhrožováno smrtí za to, že pozvedl hlas na obranu nejslabších a chudých lidí z provincie Cabo Delgado. Mons. Lisboa zároveň v minulosti kritizoval mosambickou vládu, která podle jeho soudu nejedná v zájmu svého národa.

Severomosambická provincie Cabo Delgado se stala dějištěm islamistických atentátů zhruba před třemi lety. Užití stále sofistikovanějších zbraní vyvolává neklid rovněž v sousedních zemích, zejména Tanzánii, nemluvě o trvalé atmosféře strachu u místních obyvatel a množství vnitřních uprchlíků. Mosambický prezident Filipe Nyusi letos v červnu, v promluvě u příležitosti 45. výročí národní nezávislosti, obvinil z podpory povstaleckých a džihádistických skupin “interní a externí elity” a přislíbil, že se “země nedá vydírat válkou, vedenou sponzorizovanými teroristy”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.