Papež: Usilujme o globalizaci léčení

19.9.2020 

Vatikán. Dopolední papežův program tvořily tři osobní a jedna skupinová audience. Ta poslední se konala v aule Pavla VI. a byla určena členům Farmaceutické banky (Fondazione Banco Farmaceutico). Tato italská nadace, která slaví 20. výročí svojí existence, obstarává a bezplatně rozdává léčiva a zdravotnické pomůcky. Spolupracuje s ní pět tisíc lékáren na celém území Itálie, 17 tisíc lékarníků a přes dvacet tisíc dobrovolníků.

Kdo je chudý, postrádá všechno, i léky, a jeho zdraví je proto ohroženo více. Někdy není možná léčba, protože chybějí peníze, anebo nemají k určitým lékům přístup celé národy. Existuje i farmaceutická marginalizace, která přispívá k prohlubování rozdílů mezi národy a státy. Pokud je nemoc léčitelná farmaceuticky, pak by z etického hlediska měly být léky i ona vakcína dostupné všem, jinak vzniká nespravedlnost. Známe nebezpečí globalizace lhostejnosti, usilujme tedy o globalizaci léčení, tedy o to, aby si všechny národy mohly opatřit léky, které mohou zachránit život. K tomu je zapotřebí společného úsilí a určité konvergence, která zapojí všechny. Vy jste příkladem tohoto společného úsilí.“

Papež František dále vyjádřil naději, že vědecké bádání pokročí při hledání nových léčebných postupů, farmaceutické firmy budou podporou bádání a orientováním produkce štědře usilovat o rovnější distribuci léčiv a vlády budou prostřednictvím legislativních a finančních kroků budovat spravedlivější svět, ve kterém nebudou opouštěni chudí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.