Švýcarský pochod pro život byl povolen pouze on-line

21.9.2020 

Německo/Švýcarsko. Zatímco berlínského Pochodu pro život se minulou sobotu zúčastnily asi tři tisíce lidí (foto) a zhruba tisícovka protestujících, obdobná akce ve Švýcarsku se musela spokojit s pouhým “virtuálním” průběhem.

Účastníkům a organizátorům německé manifestace za právo na život poděkoval rovněž papež František. Jejich švýcarským kolegům městská správa Curychu letošní pochod nepovolila. Důvodem nebyla (podle portálu kath.ch) výlučně probíhající pandemie, nýbrž také “preventivní bezpečnostní opatření související s očekávaným protidemonstrancemi”. Švýcarští pořadatelé proto hledali alternativu a snažili se pochod uskutečnit v užším rámci, avšak i to bylo zamítnuto kvůli ohlašovaným opozičním akcím.

“Zjišťuji, že se naše požadavky stále více vytrácejí z veřejnosti”, postěžovala si ve videoposelství Beatrice Gallová, která zodpovídá za kontakt se sdělovacími prostředky. Pochod pro život se tak uskutečnil pouze formou videokonference, která poukázala na politické napadání pro-life aktivistů v dolní komoře švýcarského parlamentu (Národní radě) a zabývala se (dosud velmi mlhavými) vyhlídkami na příští rok, informuje zpravodajská agentura švýcarské biskupské konference.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.