Aby média bořila zdi

24.1.2005 

O síle slova, které může přivádět lidi k sobě i rozdělovat, píše Jan Pavel II. v poselství k 39. Světovému dni sdělovacích prostředků. Jak je zvykem, bylo zveřejněno u příležitosti dnešního svátku patrona novinářů, sv. Františka Saleského.

Moderní technologie nabízí ohromné možnosti k šíření evangelia, k posilování souladu a smíření mezi lidmi. ? píše Svatý otec novinářům. Varuje před využíváním médií k démonizaci určitých společenských, etnických nebo náboženských skupin. Jan Pavel II. zdůrazňuje možnosti médií v šíření pokoje, budování mostů mezi lidmi a odmítání slepé spirály násilí. Připomíná, že cílem a mírou pro práci sdělovacích prostředků je člověk a lidské společenství v celku.

Jako příklad mimořádně úspěšné mediální kampaně uvádí papež reakci na přírodní katastrofu na jihovýchodě Asie. Právě rychlost šíření informací v ohromné míře přispěla k rozsáhlé humanitární akci mezinárodního společenství.

Svatý otec vyzývá novináře a mediální pracovníky, aby se v osobním životě řídili hodnotami, které mají předávat jiným. Zdůrazňuje zejména šíření kultury života a pravdy o důstojnosti každé lidské bytosti. ?Modlím se, aby muži a ženy v médiích sehráli svou roli v boření zdí nepřátelství, které dělí náš svět, rozdělují národy a šíří nedorozumění a nedůvěru. Modlím se, aby využívali své možnosti k posilování přátelských svazků, které ohlašují blízkost Božího království na zemi.? ? končí Jan Pavel II. poselství k 39 světovému dni sdělovacích prostředků.

Světový den Sdělovacích prostředků slaví lokální církve podle vlastní volby. V ČR připadne na 8.května.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.