Papež: Matka Boží nás objímá a stmeluje

28.9.2020 

Vatikán/Argentina. Papež František pozdravil účastníky čtyřicáté pouti, která se každoročně z argentinského hlavního města vydává na mariánské poutní místo v Lujan. Tradičního nočního pěšího procesí se František jako buenosaireský arcibiskup opakovaně účastnil a převzal nad ním záštitu. Letos nicméně proběhlo pouze virtuálně kvůli nařízením, diktovaným v důsledku koronaviru.

“Maria nás objímá a shromažďuje”, říká papež v krátkém videoposelství a pokračuje: “Někdy – a občas nejenom někdy – se na cestě vyskytnou obtíže. V tuto chvíli poznamenané pandemií, četnými hrozbami pro zdraví, mnohým strachem a nouzí, je pouť ještě složitější. Právě proto”, upozorňuje František, “potřebujeme matku, která by nás k sobě přivinula”.

Petrův nástupce poté připojuje svědectví dvou žen: “Jedna paní mi kdysi vyprávěla, že úlohou každé matky je stmelovat své děti. A jiná matka, které jsem se zeptal, jaké ze svých dětí má nejraději, odpověděla: Mám na ruce pět prstů, ale pokud se jeden zraní, bolí jako všechny druhé. Odlišují se, ale zároveň jsou všechny stejné.” Tentýž vztah má Panna Maria k nám, zdůrazňuje papež: “Ačkoli jsme rozdílní, objímá nás všechny jako Matka”.

 

 

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.