Je naše společnost bratrská? – nadnesli francouzští biskupové

9.10.2020 

Francie. “Je ve světle tohoto dokumentu naše společnost bratrská?” – takto přímočarou otázku si postavila Stálá rada francouzského episkopátu po zveřejnění třetí encykliky papeže Františka. Biskupové ji zasadili do současného kontextu politických debat nad novelizací zákona o bioetice a boje proti islámskému separatismu. V souvilosti s bratrstvím zdůrazňují, že nejde o pouhý pocit či morálníní povinnost, ale celkový postoj, který se má projevovat ve všech rozměrech lidské existence.

Bratrství nelze vytlačovat na horizont hospodářských a politických mechanismů. Bratrský postoj k chudým má být perspektivou politiky a ekonomie, která dovolí nám všem růst v člověčentví. V kontextu narůstající agrese proti místům kultu a proti lidem i komunitám určité náboženské příslušnosti nepostačují pouze kroky ze strany vlády. Je zapotřebí podporovat “kulturu úcty, vzájemného poznávaní a přijímání jiných.”

Francouzští biskupové poukázali také na problematičnost nového bioetického zákona, o němž se bude v nejbližších dnech jednat v senátu. Ze strany některých poslanců narůstá tlak na to, aby se období pro vykonání potratu prodloužilo. “Může být považována za bratrskou společnost, která matkám prožívajícím těžkosti nenabídne nic lepšího než zbavit se dítěte, jež nosí v lůně?” – ptají se biskupové. “Anebo můžeme říci, že je bratrská společnost podporující plození dětí in vitro, a tedy předem odsouzených k tomu, že neboudo mít otce?”

Stálá rada francouzského episkopátu žádá poslance, aby vzali tyto argumenty vážně, a zve všechny občany a katolíky v první řadě, aby se důkladně informovali o tom, co se na politické úrovni děje, a nevázali vyjádřit svůj názor nebo případně protest proti návrhům legislativních změn.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.