Kardinál Sako: Nová encyklika přináší naději Blízkému východu

9.10.2020 

Irák. Chaldejský patriarcha kardinál Sako čte novou encykliku “Fratelli tutti” z perspektivy zemí trpících důsledky konfliktů na Blízkém východě.  “Nejsme nepřátelé. Dost bylo válek, útlaku a bídy. Je třeba otevřít srdce tomuto Františkovu prorockému hlasu,” zdůrazňuje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kardinál Sako:

“Nejen pro křesťany, ale pro celý svět, je encyklika výzvou k lidskému a duchovnímu procitnutí. Náš svět už nefungue, je v něm mnoho problémů. Počínaje od sociálních nerovností, nedostatku spravedlnosti a bratrství, vůle přijímat migranty a spravedlivé distribuce dober. Je to skutečné volání těch, kteří trpí a prosí o opravdové smíření, o mezilidskou solidaritu. Je potřeba konečně vyslovit: Jsme bratři a nikoli nepřátelé. Není možné mít na jedné straně super boháče a na druhé chudáky, je zapotřebí odpuštění, zejména v naší zemi, kde se stále mluví o pomstě. Papež ukazuje cestu k překonání veškerého sektářství a exstrémismu. Mluví o vzájemné úctě. Právě v tom spočívá začátek lepší budoucnosti.”

Chaldejský patriarcha priblížil také o utrpení lidí spojené s koronavirovou pandemií. V Iráku registrují každý den 5 tisíc nových případů, lidé zůstávají izolovaní ve vlastních domech, popisuje kardinál Sako situaci ve své zemi. Církev se do boje proti pandemii aktivně zapojuje. Na svátek sv. Františka z Assisi se věřící mohli konečně znovu vrátit na bohoslužby do svých kostelů. “Až do té doby byly otevřeny pouze k individuální modlitbě. Pro lidi bylo toto otevření nesmírným znamením naděje,” zdůrazňuje chaldejský patriarcha.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.