Arcibiskup Náhorního Karabachu: Pokus o třetí arménskou genocidu

12.10.2020 

Náhorní Karabach. „Nikdy nešlo o náboženský konflikt. Nebojujeme proti mešitám. Nemáme problémy s lidmi jiné víry ani jsme je nikdy neměli,“ říká arcibiskup arménské apoštolské církve Parguev Martirosián.  Duchovní vůdce Arménů z Náhorního Karabachu přiblížil pro agenturu EFE historii a kořeny probíhajícího konfliktu.

Vypráví o základních lidských právech pošlapávaných v letech sovětské nadvlády, kdy byl Karabych připojen k Ázerbajdžánu. Arménské kostely nesměly fungovat. V dnešním konfliktu však nejde o náboženství. Jakkoli na druhou stranu potvrzuje hluboké ztotožnění Arménů s křesťanstvím. „Je to jako barva tvé kůže, nemůžeš na tom nic změnit“.

Bombardování katedrály v Šuše zahrálo na nejcitlivější struny budící nenávist, nicméně poblíž stojí také mešita, dodává. „Chtějí pošlapat symboly naší víry. Jsou to barbaři, ale to nás nepřekvapuje. Ukázali to už při válce v 90. letech, když útočili na kláštery,“ konstatuje arcibiskup Martirosián. Hlavním cílem je podle něj „podkopat morálku“. „Chtějí zlomit naši rezistenci. Vůbec je nezajímá, jestli je tam také mešita nebo ne.“ Katedrála Krista Spasitele v Šuše je symbolem vítězství v minulé válce. Pro arménského arcibiskupa, jehož úkolem po příchodu do Karabachu bylo také restaurovat staleté dědictví arménské církve zničené za sovětského režimu, jsou nynější události obzvláště bolestné. „Počínají si jako teroristi, kteří neuznávají žádné kulturní, duchovní a náboženské hodnoty. Ničí všechno.“

Arcibiskup Parguev Martirosián spatřuje v současném konfliktu pokus o třetí genocidu. K první genocidě Arménů ze strany Turecka došlo v roce 1915, k druhé v Sumgaitu v roce 1988 - odkud sám pochází a kde zahynuli také jeho příbuzní - a nyní stojíme před třetí, říká. Turecko podle něj usiluje o obnovení pantureckého impéria od Anatolie po Čínu. Na jižním Kavkazu chce vytvořit to, co se nepodařilo v Sýrii, protože tomu zabránilo Rusko. Jsme na křižovatce,“ dodává.

Boje posledních dvou týdnů byly podle něj velmi krvavé také proto, že ázerbájdžánská strana používá pokročilé zbraně. „Podporují je turečtí piloti a důstojníci. Je zřejmé, že v této válce nebojují Azerové, všechno je režírováno vysokým tureckým velením. „Církev se snaží pomáhat - zásobovat potravinami, nabízet útočiště, útěchu i léky těm, kdo se rozhodnou zůstat“. A v arménských kostelech na celém světě se modlí 24 hodin denně za Arcaj - Náhorní Karabach, dodává arcibiskup arménské apoštolské církve Parguev Martirosián.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.