Tři východiska z ekumenické stagnace

25.1.2005 

Nešpory v bazilice sv. Pavla za hradbami ukončily římské oslavy Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Jménem Svatého otce jim předsedal kardinál Walter Kasper. Vedle předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů, jeho spolupracovníků a věřících římské diecéze se nešpor zúčastnili také zástupci jiných křesťanských církví a komunit z Říma a z Itálie. Nechyběli ani představitelé starých církví křesťanského východu, kteří přijeli na II. zasedání mezinárodní komise dialogu s katolickou církví. Na ekumenické nešpory přišla také čtyřicítka pravoslavných studentů, využívajících stipendia Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Kardinál Kasper ve své promluvě zrekapituloval poslední ekumenické události. Zaměřil se ale především na výhledy ekumenismu do budoucna.
Východiskem z lhostejnosti či zdráhavosti, která přichází po fázi nadšení z prvních úspěchů, musí být nové hledání společného základu. Tím je Kristus. Jak napsal sv. Pavel v 1. listu Korinťanům, nikdo nemůže položit jiný základ, než ten, který už byl položen a tím je právě Kristus ? cituje kardinál Kasper a klade si otázku, co to v praxi znamená. Nachází trojici odpovědí:

Za prvé ? skrze Bibli jsme se rozdělili a jedině skrze její čtení, studium a rozjímání Písma můžeme znovu najít jednotu. Ke studiu Písma vyzývá Koncil (Dei Verbum 25) a povzbuzovali k němu i otcové církve.
Druhým bodem je hlubší pochopení křtu, jako společného základu. Naše ekumenické úsilí nezačíná od nuly, protože jsme ve křtu byli všichni připojeni ke Kristu. Sv. Pavel vyzývá, abychom se nepřizpůsobovali mentalitě světa (srv. Řm 12,2). V dnešní situaci to může znamenat nedat se zmítat názory na etické otázky, které působí nové propasti i tam, kde po staletí panovala shoda.
V posledním z trojice bodů předložených k úvaze předsedou papežské rady pro jednotu křesťanů je přítomnost Krista v Církvi. O je totiž hlavou Církve a Církev je jeho Tělem. Je to církev, kterou miloval a za kterou dal sebe sama, aby ji očistil. Církev putující není bez chyb. Jako její integrální součást jsme ale na cestě k tomuto očištění, na cestě pokání a obnovy. Všichni jsme voláni, abychom spolupracovali s Bohem na budování Církve, která je příbytkem a chrámem Božím. ? zaznělo v homilii kardinála Kaspera k zakončení Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.