Představitelé irských katolíků se ohradili proti zrušení bohoslužeb

14.10.2020 

Irsko. Čtyři irští katoličtí arcibiskupové požádali o setkání s premiérem země. Nesouhlasí s tím, aby se restrikce spojené s druhou vlnou koronavirové krize projevily zákazem bohoslužeb.

8. října čtyři metropolitiní arcibiskupové Irské republiky napsali list premiérovi Michealovi Martinovi. Píší v něm o zklamání irských katolíků z nového uzavření kostelů. Bohoslužby jsou naopak nadále dovoleny v Severním Irsku, kde decentralizovaná vláda uznala jejich duchovní a psychologický prospěch.

„Mše svaté nejsou libovolným shromážděním lidí, nýbrž hlubokým výrazem toho, čím jsme jako církev,“ napsali arcibiskupové. „Jsme připraveni dodržovat veškeré sanitární normy,“ dodávají. List podesal arcibiskup Eamon Martin z Armaghu v Severním Irsku, který je předsedou Irské biskupské konference, Diarmuid Martin z Dublinu, Michael Neary z Tuamu a Kieran O´Reilly z Cashelu a Emly.

Představitelé irské církve označilil mši svatou a svátosti za „nezbytnou duchovní stravu v těchto těžkých časech. Společné sloužení mše svaté a svátostí – byť omezeným způsobem – je samým jádrem toho, co pro nás znamená být křesťnaským společenstvím.“ Zůdraznili také, že „pro věřící může být ztráta těchto duchovních prostředků k životu také zdrojem velkého neklidu a strachu a může mít škodlivý vliv na jejich celkové zdraví a rozpoložení.“

V Irské republice byly veřejné mše zrušeny 13. března a podle vládního plánu měly být obnoveny teprve 20. července. Vzhledem k širokému nátlaku církevních kruhů a pod podmínkou ustanovení dobrovolnické skupiny dohlížející na hygienu a fyzické distancování, vláda dovolila obnovení bohoslužeb od 29. června. 5. října však Národní unie pro veřejné zdraví prohlásila, že vzhledem k nárůstu počtu případů koronaviru mají být všechny náboženské obřady přeneseny na internet.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.