Portugalští biskupové žádají vládu o přístupnost hřbitovů na dušičky

16.10.2020 

Portugalsko. Je zapotřebí udržet zdravou rovnováhu mezi “příkazy ministerstva zdravotnictví a respektem občanských práv” – píše v listu adresovaném vládě Portugalská biskupská konference u příležitosti blížícího se svátku “dušiček”. “Nejsme nemocní pouze Covidem-19. Nemožnost vyjádřit konkrétním způsobem stesk a cit k blízkým zemřelým může vyvolat vážnější utrpení a nemoc,” apelují biskupové.

Blížící se slavnost Všech svatých a následující památka věrných zemřelých vedla portugalské biskupy k sepsání nóty nadepsané “Oživení plamenu naděje”, ve které žádají vládu, aby – zejména 2. listopadu -  neuzavírala hřbitovy. Připomínají, že při zachování vládou nařízených odstupů a dalších pravidel lze docela dobře hřbitov navštívit.

Portugalští biskupové využívají příležitosti, aby vyjádřil důvěru ve schopnost vlády a státních orgánů “lépe interpretovat potřeby společného dobra”. Je zapotřebí hledat rovnováhu mezi  nároky na zachování veřejného zdraví a respekt k občanským právům v obtížném kontextu boje s pandemií Covid-19, zdůrazňují biskupové.

V Portugalsku byly od března nastoleny přísné sanitární restrikce. Mnoho rodin nemohlo kvůli lockdownu doprovodit své blízké na poslední cestě, a to “bolí duši” – čteme v nótě episkopátu. Úplné uzavření hřbitovů a nemožnost vyjádřit svou bolest, může vyvolat vážnější utrpení a nemoci, připomínají portugalští biskupové.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.