Reflexe nad dědictvím Auschwitz

25.1.2005 

Němečtí biskupové zveřejnili prohlášení k 60. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau. Varují v něm mimo jiné před novou vlnou antisemitismu.

?Němci mají před sebou ještě dlouhou cestu očišťování a reflexe nad dědictvím Auschwitz? ? píší němečtí biskupové. Znamením naděje je fakt, že stále častěji mohou ?Poláci a Němci, křesťané i židé společně uctívat památku obětí hrůz, jakým byl Šoah.? Biskupové připomínají, že Auschwitz se stal symbolem vyhlazení evropských Židů a rasové nenávisti hitlerovského režimu. Zároveň je také místem, kde zahynulo nejvíce Poláků, Romů a obyvatel bývalého Sovětského Svazu.
Biskupové nešetřili kritikou vztahu mnoha svých krajanů k těmto zločinům. Konstatují, že v německé společnosti působí mechanismy, které mají tyto problémy ?utišit?. "I když odmítneme kolektivní vinu, Němci si musejí být vědomi, že Auschwitz byl možný i proto, že chyběla odvaha postavit se zlu? ? napsali biskupové.

Ve svém prohlášení katoličtí biskupové Německa dodávají, že i církev se musí ptát, ?zda pronásledování Židů nepřipravilo cestu protižidovským předsudkům v srdcích a myslích Němců.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.