Plnomocné odpustky pro duše v očistci po celý měsíc listopad

23.10.2020 

Vatikán. Jak stanovil dnešní dekret Apoštolské penitenciárie, plnomocné odpustky pro duše v očistci lze letos získat po celý měsíc listopad. Vatikánský tribunál tak vyšel vstříc požadavkům biskupů, diktovaným probíhající pandemií, která na mnoha místech zakazuje shromažďování většího počtu osob.

Jak pro portál Vatican News vysvětlil vrchní penitenciář, kard. Mauro Piacenza, tradiční oktáv pro získání plnomocných odpustků, spojený s návštěvou hřbitova (od 1. do 8.11.), se nejenom rozšiřuje na celý měsíc, nýbrž odpustky získatelné v kostele při mši svaté ze slavnosti Všech svatých a Vzpomínky na věrné zemřelé (1.-2.11.), je možné pro duše v očistci obdržet také účastí na mši svaté jakýkoli jiný den v měsíci listopadu, a to za splnění obyklých podmínek.

Kardinál Piacenza dále zdůraznil, že dekret Apoštolské penitenciárie se obrací rovněž ke kněžím, které vyzývá, aby 2. listopadu, na Památku všech zemřelých, sloužili pokud možno tři mše svaté, jak jim to umožňuje již od roku 1915 konstituce Benedikta XV. Nejvyšší formou modlitby za zemřelé je totiž právě mše svatá, a tudíž je žádoucí, aby se jí za pandemických omezení mohlo účastnit co nejvíce věřících. Vatikánský tribunál zároveň naléhá na velkorysou službu kněží ve zpovědnicích.

Zvláštní výjimku předpokládá dekret pro staré a nemocné lidi i všechny, kteří ze závažných důvodů nemohou vycházet z domu, tedy včetně státem nařízené karantény. Tito věřící mohou získat plnomocné odpustky pro duše zemřelých také doma, pokud se pomodlí před Ježíšovým či Mariiným obrazem. Doporučuje se růženec, litanie, meditace nad příslušnými liturgickými texty, anebo vykonání některého ze skutků milosrdenství. Obvyklé podmínky (svátost smíření a eucharistie, modlitba na úmysl Svatého otce) lze splnit, jakmile to bude možné.

O další výjimce pro diecéze v České republice a přesných podmínkách získání plnomocných odpustků pro duše v očistci informuje předseda České biskupské konference ZDE.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.